Головна Новини Бізнес економіка Курс валют в Україні: чому долар зростає і коли тренд зміниться
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс валют в Україні: чому долар зростає і коли тренд зміниться

Експерти розповіли, що відбувається на валютному ринку та чи можна вплинути на ситуацію

14 січня 2022, 10:10 comments1093
Поділіться публікацією:

Чому гривня останнім часом падає, а долар зростає? Які основні причини того, що відбувається? Коли та за яких обставин тренд може змінитися? Розібратися у цих питаннях порталу "Коментарі" допомогли експерти.

Курс валют в Україні: чому долар зростає і коли тренд зміниться

Курс валют в Україні: чому долар зростає і коли тренд зміниться - фото з відкритих джерел

Гривня не цікава інвесторам

Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин наголошує, що на ринку спостерігається серйозна перевага покупців над продавцями.

"Серед покупців – нерезиденти, які продовжують виходити з гривневих активів, зокрема виводячи дивіденди, – пояснює він. – А облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) все менш цікаві для покупки через недостатню прибутковість. У четвер, 13 січня, дохідність річних ОВДП та доларових єврооблігацій взагалі зрівнялася на рівні 12%. Гривня не цікава інвесторам. Портфель нерезидентів ОВДП з початку 2022 року вже схуд на понад три мільярди гривень. Нерезиденти чекають посилення кредитно-грошової політики Федеральної резервної системи США. Це робить інвестиції в долар більш привабливими за найвищої їх надійності".

Крім того, наголошує Андрій Шевчишин, у ці дні стрімко зросли ризики бойових дій на території України через жорсткі переговори Заходу та НАТО з РФ. Усе це посилило відтік капіталу.

"До речі, російський ринок і рубль точно також відреагував на заяви сторін", — говорить аналітик.

Є, за його словами, і внутрішні політичні чинники, що сприяють відтоку капіталу локальних інвесторів. Ті хочуть пересидіти складні часи у захищених від можливого блокування активів регіонах.

"Суттєво зростає на ринку попит на валюту з боку імпортерів, які протягом 2021 року не виявляли великої активності. Йдеться як про енергетичний імпорт, так і про продовольчий та товарний імпорт. Зростання курсу долара підштовхує імпортерів до активності, оскільки пізніше може бути дорожчим", – резюмує Андрій Шевчишин.

Вплинути на ситуацію може політична стабілізація як усередині країни, так і за межами України

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, голова громадської організації Re:Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко зазначає, що на початку року попит на валюту традиційно значно знижується.

"Це пов'язано з тим, що бізнес не виявляє великої активності під час свят і тривалих вихідних. Але, в той же час, вже наприкінці 2021-го почала з'являтися тенденція до підвищення курсу долара, яка продовжилася і в січні", – наголошує Оксана Чепіжко.

На її думку, насамперед це пов'язано з брязканням зброєю на українсько-російському кордоні.

"Американські ЗМІ не перестають писати про те, що російські війська можуть розпочати наступ на Україну. Це, звісно , відбивається і на економіці країни: інвестори почали продавати все, що пов'язано з Україною, – пояснює експерт. – Також на зростання курсу вплинула ситуація на енергоринку. Наприкінці минулого року Гарантований Покупець погасив заборгованість перед більшістю виробників зеленої енергії, для цього Укренерго випустив єврооблігації на 825 млн. доларів. А вже виручені валютні кошти продавав на міжбанківському ринку – це і спровокувало небувале зміцнення гривні у листопаді 2021 року. Але після цього, значна частина "зелених" конвертувала ці кошти назад у валюту, чим спровокувала зростання попиту та відповідне знецінення гривні, яке ми спостерігаємо зараз".

Плюс, продовжує Оксана Чепіжко, у фінансовій групі ICU зазначають, що тренд на ослаблення гривні лише починається з огляду на відкладену потребу у поповненні запасів газу.

"Вплинути на ситуацію може політична стабілізація, як усередині країни (нашій владі потрібно рідше робити заяви на кшталт того, що планується держпереворот), так і за межами України (що менше буде військової риторики, то краще). А якщо ні, то національну валюту продовжить лихоманити, і вже до весни, цілком можливо, за долар доведеться віддавати більше 29 гривень", – прогнозує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, де купити криптовалюту в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини