Головна Новини Бізнес економіка «Людина Ахметова»: ЗМІ пояснили, чому голова «Укрпошти» Смілянський хоче очолити «УЗ»
commentss НОВИНИ Всі новини

«Людина Ахметова»: ЗМІ пояснили, чому голова «Укрпошти» Смілянський хоче очолити «УЗ»

У вітчизняних ЗМІ зазначають, що за керівництва Смілянського "Укрпошта" загрузла у збитках

19 травня 2021, 16:20
Поділіться публікацією:

За повідомленням українських ЗМІ, керівник "Укрпошти" Ігор Смілянський після завершення свого контракту 30 червня 2021 року може претендувати на пост очільника правління "Укрзалізниці".

«Людина Ахметова»: ЗМІ пояснили, чому голова «Укрпошти» Смілянський хоче очолити «УЗ»

Керівник "Укрпошти" Ігор Смілянський. Фото з відкритих джерел

Як пише видання "Дело", уряд ще не затверджував звіт Смілянського про роботу "Укрпошти", проте сам поштовий монополіст перебуває у збитках, а жодна реформа практично не була реалізована.

Журналісти нагадують, що Смілянський є власником не тільки українського, а й американського паспортів. Згідно з його офіційною біографією, він навчався в США із 1999 по 2005 роки. Працював у американських юридичних та аудиторських компаніях, а потім в російській філії The Boston Consulting Group. У Росії брав участь у невдалому IPO "Промсвязьбанку" на Лондонській фондовій біржі і на ММВБ.

У виданні "Дело" припускають, що подальша кар'єра визначила залежність Смілянського від інтересів компаній Рината Ахметова. Після Москви він керував злиттям і поглинанням банком ПУМБ "Донгорбанку", а у 2014 році — злиттям ПУМБ із банком "Ренесанс Капітал". Після приходу в "Укрпошту" Смілянський тут же призначив на ключові посади людей з "Укртелекому" і "Метінвесту".

Як повідомляє "ДС Ньюз", в "Укрпошті" Смілянський зосередився на необхідності перетворити компанію на банк, перевести видачу пенсій у стовідсотково безготівковий розрахунок з імовірною подальшою приватизацією.

"Реальна причина такого вектора ніколи не приховувалася: отримати доступ до залишків на рахунках пенсіонерів, а також до унікальної мережі "Укрпошти" (яка є в кожному селі). Крім того, поступово фокус із доставки посилок і листів як основного бізнесу почав перемикатися на доставку пенсій, а бізнес-модель стали відбудовувати, з огляду на очікуване підвищення тарифів на цю послугу", — йдеться в матеріалі.

За п'ять років перебування на посаді Смілянський неодноразово заявляв, що "Укрпошта" здатна припинити доставку пенсій, якщо їй не підвищать тариф. Наприклад, останній раз як предмет шантажу також були використані 100 млн євро кредиту ЄБРР та ЄІБ на розвиток інфраструктури компанії. При цьому в результаті компанія отримувала і компенсації, і підвищення тарифів.

Тепер же, за інформацією порталу "Дело", чиновника пов'язують з імовірним призначенням в "Укрзалізницю".

"Інтерес Ріната Ахметова до "Укрзалізниці" більш ніж очевидний. ЗМІ неодноразово писали про те, як важливі для олігарха занижені тарифи "УЗ" і пріоритетне надання вагонного парку за демпінговими цінами. Крім того, коли на "УЗ" є менеджер, "зручний" для найбагатшої людини в Україні, держмонополіст грає на стороні вантажовідправників у конфлікті з вагонобудівними і вагоноремонтними заводами, відтягуючи модернізаційні процеси та закриваючи очі на ввезення старих вагонів із країни-агресора", — вважають журналісти.

Втім, можлива наявність і інших потенційних "бенефіціарів" його ймовірного призначення. Як раніше повідомляв "5 канал", у Смілянського є досвід роботи в американській військово-промисловій корпорації Lockheed Martin, яка спеціалізується в галузі авіабудування, авіакосмічної техніки, суднобудування. Саме завдяки роботі в цій компанії Смілянський — паралельно з роботою в "Укрпошті" — також входив до наглядової ради "Укроборонпрому". Журналісти "Дела" зазначають, що доступ американського громадянина до такого активу повинен бути предметом інтересу Служби безпеки України.

Представники порталу згадують і ключові провали Смілянського в "Укрпошті". Зокрема, фінпоказники компанії невтішні: у 2017 році — збиток 177 млн грн, у 2018 — збиток 508 млн грн, у 2019 році — прибуток у 405 млн грн за рахунок компенсації від Пенсійного фонду за доставку пенсій, вибитої, як інформує "ДС Ньюз", "легким шантажем".

У пандемічний 2020 рік прибуток "Укрпошти" склав 164 млн грн — на тлі загального підвищення попиту на онлайн-доставку. За підсумками першого кварталу 2021 року збитки складають вже 168 млн грн, повідомляє "Сток ворлд".

Портал "Хвиля" пише, що Смілянський нарікає на низький тариф на доставку пенсій, однак реальною причиною збитків "Укрпошти" може бути повна відсутність будь-яких інших реформ, крім сподівання на підвищення тарифів з боку уряду.

За інформацією все тих же "ДС Ньюз", до кінця 2017 року Смілянському так і не вдалося завести в Україну американського гіганта онлайн-торгівлі — компанію Amazon. Крім того, всі обіцянки цифровізувати і комп'ютеризувати "Укрпошту" також не реалізовані.

"Свою посаду в "Укрпошті" Смілянський залишає без затвердження звіту перед урядом і без проведеного аудиту витрачання коштів і впровадження "реформ" з боку Державної аудиторської служби. Дуже зручно перекласти наслідки імітації змін на майбутнього керівника "Укрпошти", а самому спробувати щастя в іншій корупційній "годівниці", — резюмує видання "Дело".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини