Рубрики
МЕНЮ
Любовь Блажко
Цю заяву зробили співробітники американського аналітичного центру, сказавши, що до 2035 року ціна лабораторного м'яса буде набагато нижче, ніж натурального. На той час його вартість буде дуже близька до вартості цукру.
М'ясо буде коштувати як цукор. Фото: unsplash. Вікторія Шес
Детальніше про це розповідається в дослідженні Rethinking Food and Agriculture 2020-2030. В майбутньому синтетичні білкові продукти стануть набагато корисніше, смачніше і ситніше, ніж продукти натурального виробництва.
Фахівці також напророкували, коли ж очікувати таких революційних змін у виробництві. Для аналізу вони детально вивчили агросектор в США. Вчені прийшли у висновку, що до 2030 року ціна синтезованих білків стане в п'ять разів менше, ніж ми бачимо зараз. А вже в 2035 році білок, який буде створений в лабораторних умовах (м'ясо з пробірки), буде в 10 разів дешевше звичайного м'яса.
Проте, в доповіді повідомляється, що за наступні 10 років м'ясо з лабораторії не зможе повністю замінити м'ясо тваринного походження. За припущеннями експертів, до 2021-2023 років можна буде досягти співвідношення витрат для виробництва лабораторного та звичайного м'яса. І поступово кількість синтезованого продукту почне збільшуватися.
Прогноз змін до 2030 року:
• виробництво яловичого фаршу скоротиться на 70 відсотків;
• виробництво стейків — на 30 відсотків;
• молочні продукти — майже на 90 відсотків;
• обсяг ринку сої, кукурудзи та люцерни впаде більш ніж на 50 відсотків.
Новини