Головна Новини Бізнес економіка Мільярди за "Мотор Січ": чи вдасться Китаю стягнути гроші з України
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільярди за "Мотор Січ": чи вдасться Китаю стягнути гроші з України

Чи вдасться китайським інвесторам стягнути мільярди за "Мотор Січ" розповіли українські експерти

7 грудня 2020, 11:27
Поділіться публікацією:

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" почали міжнародний арбітраж з метою стягнення з держави Україна $ 3,5 млрд. Вони кваліфікують дії української влади як експропріацію їх інвестицій в це підприємства. Як Україні вийти з ситуації з найменшими втратами з читачами "Коментарів" поділилися українські експерти.

Мільярди за "Мотор Січ": чи вдасться Китаю стягнути гроші з України

"Україна зобов'язана відстояти свій інтерес"

Однією з основних причин складнощів взаємних відносин України з КНР є українсько-китайську угоду 1992 року про заохочення та взаємний захист інвестицій. Про це нагадує політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок.

"Цей документ надає інвесторам певні права і гарантії захисту. Але не містить жодної згадки про захист національної безпеки України, — підкреслює експерт. — Тому врегулювання спору, де Китай вимагає стягнути з України 3,5 млрд. Доларів, буде непростим. Але небезнадійна".

Як пояснює Валерій Клочок, ця сума є презентаційною. Але навряд чи буде підтверджена судом для компенсації. Хоча б тому, що частина куплених акцій "Мотор Січ" знаходиться у власності офшорних компаній, структура контролю над якими поки не розкривається (мається на увазі акції, які свого часу продав екс-власник підприємства, його "почесний президент" В'ячеслав Богуслаєв).

"З огляду на досить скандальну діяльність підприємства в частині можливої поставки запчастин для Росії в умовах війни з нею, Україні слід докласти максимум зусиль для захисту своєї позиції. Попри юридичну контраверсійність наших позицій і численні публічні спекуляції щодо впливу США на цей процес, ми зобов'язані відстояти свій інтерес. Інакше ми назавжди втратимо можливість бути представленими на міжнародному ринку вертольотів, — впевнений Валерій Клочок. — Звичайно, час істотно втрачено. В умовах судових суперечок складно підіймати питання про реприватизацію підприємства. Але це варто робити. Альтернативою також може стати й державне замовлення, щоб не шукати партнерів і спонсорів і не купувати на мільярди гривень вертольоти іноземного виробництва".

"Торгові війни тривають, і це погано"

Політичний експерт Світлана Кушнір впевнена: "Україна нарвалася на санкції, тому що тупо вирішила не дотримуватися своїх прагматичних економічних інтересів. В розбірках між Китаєм і США ми стали інструментом боротьби. Китайці готові були інвестувати в Україну, Штати цьому заважали. В результаті втрачаємо тільки ми..."

Торгові війни тривають — і це погано для нас, підкреслює Світлана Кушнір.

"Ми втрачаємо свій промисловий потенціал, втрачаємо потенційних (і дуже потужних) інвесторів. А по ходу справи втрачаємо ще і суб'єктність. Тому що граємо не ми — грають нами, — пояснює експерт. — Чим закінчиться ситуація навколо Мотор Січ? З моєї точки зору, ситуація критична".

Світлана Кушнір вважає, що Україна цей спір програє.

"На жаль, бюджет (тобто, ми з вами) заплатить за все... І за цей казус Мотор Січі — теж", — резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", китайські інвестори "Мотор Січ" направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна у зв'язку з порушенням нашою країною міжнародних зобов'язань, закріплених в Угоді між урядом України та урядом КНР про заохочення і взаємний захист інвестицій. "Коментарі" разом з експертами розібралися, чому Україна виявилася між молотом і ковадлом в ситуації з китайськими інвестиціями та чи є вихід із ситуації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини