Головна Новини Бізнес економіка "Митна реформа": що планується змінити в сфері оподаткування
commentss НОВИНИ Всі новини

"Митна реформа": що планується змінити в сфері оподаткування

Що пропонують депутати змінити в роботі митниці та податкової на час воєнного стану

23 березня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

"Митна реформа": що планується змінити в сфері оподаткування

Фото ілюстративне / Pixabay

22 березня комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики схвалив законопроект №7190, який назвали "митною реформою". Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, ініціатива передбачає зміни для імпортерів, платників податків, власників нерухомості тощо.

Отже, так звана "митна реформа" передбачає перш за все, що ввезення товарів імпорту не буде обкладатися митом. Хоча норма не розповсюджується на товари з РФ, РБ та ТОТ. З 1 квітня 2022 року, після ухвалення законопроекту, виконавці операцій з ввезення товарів за спрощеною системою 1-3 груп не будуть платити ПДВ. Імпортери, що завозять перелік товарів, який визначений урядом, не будуть зобов'язані подавати дозвільні документи.

Буде тимчасово зупинено реєстрацію платником ПДВ. Україна перестане купувати товари з РФ, РБ та ТОТ. Коли в Україні скасують воєнний стан, ПДВ буде нараховуватися за товари, які були придбані з ПДВ до переходу на спрощену систему й були продані чи використані під час перебування на спрощеній системі.

Власники нерухомості звільняються від податків на житлову (за 2021 та 2022 роки) та нежитлову (з 1 березня до дати скасування воєнного стану в проміжку до 31 грудня 2022 року) нерухомість, якщо вона розташована на територіях, де проходять бойові дії.

Місцеві податки зможуть впроваджувати органи місцевого самоврядування, їм надається право вносити зміни до розміру раніше встановлених сум оподаткування без поширення вимог регуляторного законодавства.

Змінено систему оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції — функції з оподаткування виконуватиме податковий агент.

"Передбачається, що для експортерів пального також не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від’ємного значення з ПДВ, визначеного за відповідний звітний період, до розрахунку якої включено суми податкового зобов’язання за операціями із застосуванням ставки ПДВ для пального 7%. Такі суми будуть зараховуватися до податкового кредиту наступного періоду", — написав нардеп.

Суб'єкти на територіях, де ведуться бойові дії, будуть звільнені від сплати екологічного податку строком з 1 березня 2022 року до дати скасування воєнного стану в проміжку до 31 грудня 2022 року.

МКУ може встановлювати перелік товарів, на міжнародні передачі яких не поширюється дія Закону "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання".

Денис Шмигаль розповів, що уряд ухвалив постанову про спрощення завезення гуманітарної допомоги — без довідок та дозволів, а лише декларація на легальні товари.

"По міжнародній лінії маємо домовленості з 14 європейськими країнами щодо бездозвільного проїзду для перевізників гуманітарних вантажів в Україну. Наразі це Польща, Словаччина, Австрія, Угорщина, Румунія, Німеччина, Італія, Литва, Латвія, Естонія, Словенія, Молдова, Чехія та Туреччина. Йдеться про звільнення українських перевізників від будь-яких додаткових умов, зокрема необхідності оформлення дозволів на міжнародні вантажні перевезення через вказані країни. Низка країн ЄС також звільнили українських перевізників від сплати за користування дорогами своїх країн", — зазначив прем'єр.

Як повідомляв портал, уряд України рятує економіку під час воєнного стану. Експерти проаналізували кроки Кабінету міністрів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини