Головна Новини Бізнес економіка На які продукти в Україні можуть підскочити ціни найближчим часом - прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

На які продукти в Україні можуть підскочити ціни найближчим часом - прогноз

Експерти розповіли, як зміняться ціни

29 березня 2021, 17:34 comments1236
Поділіться публікацією:

В Україні коливаються ціни на продукти. "Коментарі" дізналися в експертів, які продукти, на скільки і чому можуть подорожчати або подешевшати в квітні.

На які продукти в Україні можуть підскочити ціни найближчим часом - прогноз

Фото з відкритих джерел

"За останні чотири роки ціни на продукти харчування в Україні зросли на 68%"

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок звертає увагу, що за останні чотири роки ціни на продукти харчування в Україні зросли на 68%.

"Щорічне середнє зростання цін становить близько 25%, а протягом року щомісяця товари дорожчають в середньому на 2%. Якщо, наприклад, в березні свинина коштувала близько 100-120 грн за 1 кг, то вже в квітні українець заплатить на 2-4 грн більше. Втім, місяць від місяця може істотно відрізнятися. І протягом року ціни змінюються по-різному", — зазначає Валерій Клочок.

За його словами, в квітні та на початку травня (перед Великодніми святами) традиційно слід очікувати зростання цін на свіжі овочі. Сюди додаються ще й м'ясо з яйцями, а також хлібобулочні вироби.

"В цілому тенденція на постійне подорожчання залишається, що не відповідає даним Національного Банку України: облікової ставки і рівня інфляції. У грудні 2020 року, за даними Центробанку, споживча інфляція склала 5%, а наші спостереження говорять про 25%. Звичайно тут слід враховувати весь спектр товарів і послуг, що існують на ринку. Але погодитися з такими звітами НБУ досить складно, — каже Валерій Клочок. — Тим більше, в останні два роки ми відзначаємо курсову стабільність, коли долар і гривня залишається приблизно на одному і тому ж рівні. "Але, як виходить, що долар на місці, а ціни ростуть?", — таке питання часто можна почути в побуті. Українці звикли до залежності від долара. І, дивлячись на курс валют, не розуміють, чому так ростуть ціни. Втім, слід зазначити, що купівельна спроможність американського долара постійно падає. Як на мене, це обумовлено, в тому числі, серйозної емісією (в світі за минулий рік "надруковано" більше десяти трильйонів доларів), до якої вдалися уряди для боротьби з наслідками пандемії коронавірусу"

"На цей момент в Україні зберігаються всі основні овочі борщового набору"

Керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Олександр Хорєв розповів про оптові ціни від виробників.

За його словами, на цей момент в Україні зберігаються всі основні овочі борщового набору: цибуля, буряк, морква, капуста і картопля. Також, за його словами, є в сховищах і яблука. Але за залишковими обсягами — цифри різняться.

"З огляду на те, що ще в березні в сховищах почало проводитися перебирання закладених овочів — на ринку розширився діапазон цін за всіма без винятку позиціями, — пояснює експерт. — Мінімальними залишаються ціни капусту і цибулю, пропозиція яких поки перевищує попит, 3-5 грн / кг капуста (по 1,8-2 — некондиція), цибуля 2,5-4 грн / кг. Причому перспектива відсотків на 20 подорожчати є, скоріше, у капусти. Лука ще багато закрито в сховищах — в очікуванні зростання цін. Що стосується буряка, який зараз обходиться в середньому в 6,5 грн / кг, то він може додати в квітні-травні на понад 20%. Справа в тому, що в минулому році його зібрали на 50-60 тис тонн менше, ніж роком раніше, а це — 8-9% від всього валового збору".

Слідом за буряком, 10-15% може додати і морква, вважає Олександр Хорєв.

"Але дорожчати якщо і буде — то тільки якісна продукція. Некондицію або здадуть за мінімальними цінами або викинуть. Яблука і так зараз дорогі — 10-22 грн / кг. І їх дуже мало. Так що дешевшати вони будуть навряд чи, але сильного стрибка вгору не прогнозується", — вважає експерт.

Раніше ми писали, як може змінитися з квітня ціна на газ в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини