Головна Новини Бізнес економіка Нардеп розповів про зловживання в «Нафтогазі»
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардеп розповів про зловживання в «Нафтогазі»

НАК підозрюють, зокрема, у несплаті належних розмірів дивідендів до бюджету.

14 лютого 2023, 14:10
Поділіться публікацією:

Народний депутат Олексій Кучеренко представив у соцмережі тези з "Основних висновків із Звіту ТСК з питань розслідування фактів можливих корупційних дій посадових осіб Державної податкової служби України, Державної митної служби України, що могли призвести до зменшення надходжень до державного бюджету, та можливих зловживань у сфері фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України". 

Нардеп розповів про зловживання в «Нафтогазі»


Зокрема, стверджується, що впродовж тривалого часу НАК "Нафтогаз України", здійснювала видатки на власний розсуд та не забезпечила належного нарахування та сплати до державного бюджету дивідендів. Крім того, з 01.01.2015 по 30.06.2018 роки виявлено заниження податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, на загальну суму 26,8 млрд грн, а також суми податку на додану вартість на 2,77 млрд грн. 


Разом з тим, на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 02 грудня 2019 року Державною аудиторською службою України була проведена планова виїзна ревізія фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" за період з 01.10.2018 по 31.12.2019 роки. Вона виявила недоліки та фінансові порушення на понад 225 млрд гривень, через які державний бюджет недоотримав 75 млрд гривень.


Як пише Кучеренко, "НАК "Нафтогаз України" не забезпечила усунення порушень, виявлених Держаудитслужбою попередніми заходами державного фінансового контролю на загальну суму 442 млн грн. Крім того, "Нафтогаз" не забезпечив виконання АТ "Укргазвидобування у 2018-2019 роках Концепції розвитку газовидобувної галузі України і досягнення прогнозних обсягів видобутку природного газу (у 2018 року видобуток природного газу був на 1 млрд куб. м. менше, ніж передбачалося зазначеною Концепцією, у 2019 році – менше на 3,3 млрд куб.метрів), що призвело до недоотримання доходів АТ "НАК "Нафтогаз України" у 2018-2019 роках розрахунково на суму 22,7 млрд грн. 


Депутат зазначає, що "НАК "Нафтогаз України" реалізувало протягом ІV кварталу 2018 року та 2019 року ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" природний газ за цінами, що на 845 млн грн нижчі, ніж його собівартість. 


Через прийняття правлінням АТ "НАК "Нафтогаз України" неефективного управлінського рішення щодо реалізації природного газу ТОВ "ГК ""Нафтогаз Трейдинг" за цінами нижчими, ніж ціни для суб’єктів господарювання, що не підпадають під дію положення про покладання спеціальних обов’язків, АТ "НАК "Нафтогазом України" недоотримано доходів на суму 1,77 млрд грн. 


"АТ "НАК "Нафтогаз України" занижено доходи у IV квартал 2018 року – 1,1 млрд грн та у 2019 році – 2 млрд грн через не відображення у їх складі штрафів, пені, неустойки за рішеннями судів, що призвело до заниження суми сплачених дивідендів за 2018 рік та недоотримання державним бюджетом коштів на суму 982 млн грн (90%), заниження суми сплачених дивідендів за 2019 рік та недоотримання державним бюджетом коштів на суму 1,9 млрд грн (95%), а також до втрат державним бюджетом фінансових ресурсів на вказані суми", — написав депутат у фейсбуці. 


Раніше ми попросили фахівців оцінити постанову уряду, яка регулює продаж конфіскованих російських активів та майна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини