Головна Новини Бізнес економіка НБУ підписав меморандум із Visa і MasterСard: що це означає і чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ підписав меморандум із Visa і MasterСard: що це означає і чому це важливо

Платіжні системи вже звернулися до антимонопольників за дозволом на узгоджені дії

18 травня 2021, 18:34
Поділіться публікацією:

Національний банк України (НБУ) підписав меморандум із платіжними системами Visa і MasterСard.

НБУ підписав меморандум із Visa і MasterСard: що це означає і чому це важливо

Меморандум з Visa і MasterСard (фото з відкритих джерел)

Згідно з ним в Україні почнуть поступово знижуватися комісії інтерчейндж (комісія, яку банк, що обслуговує магазин, в тому числі онлайн, перераховує банку, чиєю карткою виконана оплата за товар або послугу; вона становить 60-75% від розміру комісії, яку бізнес платить за еквайринг, тобто за можливість приймати безготівкову оплату): з 1 липня 2021 року — не більше 1,2%; з 1 липня 2022 — не більше 1%; з 1 липня 2023 року — не більше 0,9%. Що це означає і чому це важливо, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Член Ради Національного банку України Віталій Шапран запевняє, що поступове зниження комісії інтерчейндж платіжними системами Visa і MasterСard — це однозначно позитивна новина для ринку.

"Зниження комісії сприятиме зростанню привабливості безготівкових розрахунків і зниженню частки готівки в обігу, — пояснює він. — Нині частка готівкової гривні в обігу у готівковій і безготівковій гривні приблизно 49-50%. Для порівняння у Чехії — 13%, у Польщі близько — 20%, в Болгарії — 22%".

Віталій Шапран переконаний, що нам потрібно швидше скорочувати готівку в грошовому обороті і всіма силами робити безготівковий оборот більш привабливим.

"Мені особливо приємно, що меморандум підписаний під егідою НБУ. Думаю, інші учасники ринку зможуть також приєднатися до цієї ініціативи, створивши тренд, який так потрібен нашому ринку для закріплення позитивних cashless-тенденцій останніх років", — резюмує Віталій Шапран.

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко підкреслює, що свого часу, коли затівали безготівкові операції, комісії були невеликі. Однак потім було прийнято закон про платіжні системи, який пережив низку змін. І, нарешті, НБУ почав домагатися, щоб були нижчі комісії при розрахунку картками.

"Нинішня домовленість — позитивний крок. Менше буде комісії, насамперед коли будете за кордоном розраховуватися. Раніше якщо люди брали гривневу картку і розраховувалися у валюті, подвійна комісія "набігала", — говорить Олександр Охріменко. — Розраховуватися карткою дорожче вийшло, аніж якщо б поміняв готівку. Претензії були до банків, але вони самі були змушені платити платіжним системам за використання їхніх карт. Тепер цей процес хочуть здешевити. Якщо після вступу нових комісій у дію ви, наприклад, візьмете свою картку і розрахуєтеся в Туреччині, різниця буде вже значно меншою, ніж тепер. У деяких випадках переплачували близько 1,5%, нині ж буде — менше 1%".

За словами експерта, подібні переговори завжди важко проводити. Але цього разу домовилися, що і Visa, і MasterСard синхронно знижують комісію.

Раніше ми повідомляли, що платіжні сервіси MasterСard і Visa оголосили про тимчасову перерву у співпраці з сайтом для дорослих PornHub.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини