Головна Новини Бізнес економіка НБУ спрогнозувало ріст вартості пального. Скільки доведеться заплатити за бензин
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ спрогнозувало ріст вартості пального. Скільки доведеться заплатити за бензин

В 2024 році вартість пального може здорожчати на 13,2%, говориться в Інфляційному звіті НБУ. Регулятор прогнозує, ймовірний ріст цін на транспортні послуги та окремі товари, пишуть «Коментарі»

2 лютого 2024, 16:10
Поділіться публікацією:

За даними НБУ протягом 2024 році ціни на пальне зростатимуть швидше, ніж минулого року.

НБУ спрогнозувало ріст вартості пального. Скільки доведеться заплатити за бензин

Зростання вартості пального приведе до подорожчання деяких товарів

В Нацбанку відзначають, що у 2023 році підвищення цін відбулось лише на 2,7% через те, що падіння світових цін на нафту компенсувало підвищення податків. У 2024 році підвищення цін на нафту навесні та помірне зниження надалі зумовлять дещо швидше подорожчання пального — до 13,2%.

"Зниження світових цін на нафту наприкінці року майже нівелювало ефект від повернення оподаткування пального, що діяло до вторгнення", – йдеться в у звіті.

Проте в НБУ очікують, що в 2024 році ціни на нафту ростимуть, а отже і пальне в Україні буде дорожчати.

"Це матиме непрямий проінфляційний вплив і на вартість транспортних послуг та окремих товарів. Надалі вартість пального стабілізується завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту",
– йдеться в у звіті.

Нагадаємо, практично з початку повномасштабного вторгнення Росії Україна імпортує майже весь обсяг палива. Основним фактором, який впливає на ціну палива в Україні, є світові ціни на нафту. За 2023 рік ціни впали на 10% до 77,5 доларів за барель сорту Brent, що призвело до зниження цін на бензин і дизель. З 1 липня 2023 року в Україні підвищили податки на пальне. Це мало призвести до зростання цін на бензин на 10-12 гривень, на дизельне паливо — на 8-10 гривень. Проте через здешевшення пального, нові податки не особливо відобразилися на вартості бензину.

Також "Коментарі" писали, що за прогнозами директора консалтингової групи "А95" Сергія Куюна, уже найближчим часом вартість пального почне зростати. Спочатку побачимо перше подорожчання в мережах, що торгують за мінімальними цінами, і протягом двох-трьох тижнів ми побачимо і реакцію великих мереж. Якщо ціни на нафту стабілізуються, то ціни на бензин мають зрости мінімум на пару гривень. Ті партії, що розмитнювались нещодавно, вже були дорожчими, розповів Куюн. Разом з тим, ситуація  з газом більш стабільна. Він хоч і є продуктом нафтопереробки, але, все ж, більш автономним, ніж бензин і дизель, говорить експерт. Окрім того, він не прогнозує, що ціни на нього найближчим часом будуть зростати.

"Коментарі" розповідали про країни з найдорожчим танайдешевшим бензином у світі та чому Україна серед лідерів по дорожнечі пального.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини