Головна Новини Бізнес економіка НБУ викупив військових держоблігацій на 30 мільярдів
commentss НОВИНИ Всі новини

НБУ викупив військових держоблігацій на 30 мільярдів

Національний банк вирішив стимулювати ринковий попит на відповідні цінні папери

10 травня 2022, 15:53
Поділіться публікацією:

9 травня поточного року Національний банк України (НБУ) викупив військові облігації на суму 30 мільярдів грн.

НБУ викупив військових держоблігацій на 30 мільярдів

Як повідомляє прес-служба регулятора, враховуючи значні оборонні, гуманітарні та соціальні потреби, підтримка бюджету Національним банком залишається необхідним заходом в умовах війни, розв'язаної Росією.

У зв'язку з цим Національний банк запровадив такі заходи, щоб стимулювати ринковий попит на відповідні цінні папери. Зокрема:

– запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів та розширив можливості застосування посилання з міжнародним депозитарієм;

– пом'якшив підходи до оцінки вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), що приймаються у заставу за кредитами рефінансування;

– дозволив іноземним інвесторам переказувати за кордон гроші, які будуть отримані у зв'язку з проведеною після 1 квітня 2023 року виплатою погашення або сплатою доходу за ОВДП. Практична реалізація цієї норми сприятиме підвищенню зацікавленості нерезидентів у купівлі ОВДП, зокрема на кошти, отримані від планових погашень та виплат доходу.

У НБУ зазначають, що найбільший потенціал до збільшення свого портфеля ОВДП мають вітчизняні банки з огляду на наявну у них ліквідність.

Станом на 9 травня 2022 року ліквідність банків:

– у національній валюті становить 227 млрд грн, з яких 183 млрд грн – вкладення у депозитні сертифікати, а 44 млрд грн – кошти банків на коррахунках;

– в іноземній валюті – 7,3 млрд. дол. США. Зокрема, залишки коштів банків на нострорахунках з початку війни майже не змінилися і перевищують 6 млрд дол. США.

Зважаючи на це, важливим завданням сьогодні є активізація ринкових залучень через розміщення Міністерством фінансів ОВДП, зокрема за рахунок коштів банківської системи. Зокрема, цьому може сприяти підвищення Міністерством фінансів України ставок щодо внутрішніх державних облігацій на більш привабливі для їх покупців рівні, – йдеться у повідомленні.

Крім цього, важливим орієнтиром таких рівнів залишаються поточні та прогнозовані темпи зростання споживчих цін. Активізація ринкових запозичень дозволить мінімізувати ризики для фіскального сектора та зберегти макрофінансову стабільність та довіру до НБУ.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Міністерство фінансів провело 23 аукціони з продажу військових облігацій.

Вперше військові облігації Кабінет міністрів вирішив випустити ще на початку квітня 2014 року, коли розпочалися бойові дії на Донбасі. Тоді уряд заявив, що військові ОВДП будуть випускатися для юридичних осіб на суму 1 мільярд гривень та для фізичних осіб на суму 100 мільйонів гривень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини