Головна Новини Бізнес економіка Нові валютні обмеження: НБУ заборонив бізнесу купувати долари, поки не витрачені наявні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові валютні обмеження: НБУ заборонив бізнесу купувати долари, поки не витрачені наявні

На 2 вересня на валютних рахунках юрособ накопичено 8,7 млрд дол., підрахували в Нацбанку

5 вересня 2022, 15:50
Поділіться публікацією:

Для того, щоб розрахуватися валютою, бізнес зобов'язаний спочатку витратити те, що є, і тільки після цього може виходити з покупкою на валютний ринок України. Про це повідомляє прес-служба НБУ. Нововведення передбачено постановою регулятора від 2 вересня, яка набирає чинності з 6 вересня.

Нові валютні обмеження: НБУ заборонив бізнесу купувати долари, поки не витрачені наявні

Валютні обмеження НБУ

У НБУ очікують, що в такий спосіб вдасться знизити попит на іноземну валюту та зберегти золотовалютні резерви країни.

За даними регулятора, станом на 2 вересня обсяг коштів на валютних рахунках юридичних осіб у банківській системі становить 8,7 млрд дол.

Водночас Нацбанк зобов'язав банки рекомендувати клієнтам-юрособам, які мають заборгованість перед нерезидентами, звертатися до кредиторів із пропозицією про реструктуризацію на умовах, аналогічних до реструктуризації зовнішньої заборгованості уряду.

Також НБУ на певних умовах дозволив підприємцям переказувати іноземну валюту для погашення відсотків за позиками від зовнішніх кредиторів.

Крім цього, своєю постановою НБУ дозволив банкам продавати населенню більше валюти. Так, в обсяг готівкової валюти, який фінустанова може запропонувати українцям, включатиметься весь обсяг купленої у населення з 13 квітня готівкової валюти, а не половина його.

Як відомо, Національний банк запроваджує валютні обмеження з метою забезпечення макроекономічної стійкості, збереження міжнародних резервів, що є особливо важливим в умовах війни з Росією.

Нещодавно Віталій Ваврищук, голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU, розповів "Коментарям", що на міжбанківському ринку попит на іновалюту значно перевищує пропозицію. Тому динаміка курсу долара в Україні залежить “виключно від бажання та здатності НБУ й надалі проводити інтервенції для того, щоб повною мірою задовольнити надлишковий ринковий попит на валюту”.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини