Головна Новини Бізнес економіка Новий крок назустріч українському бізнесу: що робить влада під час війни – і що важливо зробити після
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий крок назустріч українському бізнесу: що робить влада під час війни – і що важливо зробити після

Експерти розповіли, чи допоможуть запропоновані урядом заходи щодо підтримки бізнесу розвитку економіки в Україні

18 березня 2022, 13:40
Поділіться публікацією:

Під час чергового звернення президент Володимир Зеленський повідомив, що з метою стимулювання економіки України буде запроваджено пільгове кредитування для підприємців під 0% на час воєнного стану, масштабну дерегуляцію, а також гарантування 100% вкладів громадян. Експерти проаналізували ці заходи, а також розповіли виданню "Коментарі", які полегшення для бізнесу варто залишити і після війни.

Новий крок назустріч українському бізнесу: що робить влада під час війни – і що важливо зробити після

Фото ілюстративне / Pixabay

Україні потрібна нова економічна політика – сучасний варіант НЕПу

Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин наголошує, що будь-яка війна означає суттєві витрати держави.

"Це бюджетні асигнування, які зараз покриваються за рахунок зовнішніх запозичень, за рахунок золотовалютних резервів, інших активів, які залучаються за допомогою облігацій (включаючи військові), тих чи інших раніше сформованих фондів. При цьому економіка має працювати. І під час війни тил є не менш значущим фактором, що наближає її завершення. Виходячи з цього, ухвалюються відповідні ініціативи президентом та Кабміном. Ініціативи непрості, але – необхідні у такий складний час", – пояснює аналітик.

Очевидно, що для багатьох бізнесменів, підприємств, підприємців зараз склалася важка ситуація. Багато чоловіків було мобілізовано, хтось сам вступив до лав територіальної оборони.

"Велика кількість підприємств потребує робочої сили, людських ресурсів. І в грошових ресурсах, які таки позначені в новому обігу президента. Це і можливість взяти кредит до 60 млн. грн під нульову ставку на час воєнного стану плюс 1 місяць після війни. Це й запевнення, що надалі буде мінімальна ставка – 5%", – зазначає Андрій Шевчишин.

За його словами, важливо, щоб надалі українська економіка отримувала аналогічні меседжі – для відновлення, для розвитку, для зростання.

"Після таких потрясінь економіка, за умови правильного підходу, демонструє потужне зростання. Так було, наприклад, після червоного терору, після громадянської війни у 20-х роках минулого століття, за часів НЕПу. Особливо активно тоді ці процеси проходили в Україні, – розповідає Андрій Шевчишин. – І зараз нам потрібна нова економічна політика – сучасний варіант НЕПу. І, звичайно, важливою є значна допомога закордонних партнерів у відновленні інфраструктури, цивільних, військових, промислових об'єктів. Уряд повинен готувати відповідні програми. І кроками, які робляться зараз, створюється базис для відновлення та розвитку української економіки після війни".

Важливо, щоб НБУ оновив облікову ставку у бік максимального зниження

Голова Комітету економістів України Андрій Новак розмірковує так:

"Зрозуміло, що економіка воєнного стану – зовсім інша, ніж у мирний час. І держава має максимально полегшувати роботу бізнесу, що продовжує залишатися у строю. Форми підтримки можуть бути різними. Підтримувати слід не лише бізнес, а й усіх громадян України. Тож будь-які ініціативи щодо зниження податків, зниження кредитних ставок можна лише вітати. Добре було б частину цих сприятливих умов залишити і після перемоги – у мирний час".

Зокрема, пояснює експерт, кредитні ставки в Україні давно мають призвести до середньоєвропейських, щоб наш бізнес мав можливість конкурувати зі світовими виробниками.

"Але для цього треба, щоб НБУ нарешті оновив облікову ставку у бік максимального зниження, – упевнений Андрій Новак. – Так зробили майже всі країни з початку ковідного періоду – як відповідь на економічну кризу у зв'язку із ковідними обмеженнями. А наш Нацбанк робив прямо протилежно, поетапно піднявши облікову ставку із 6% до 10%".

В інших напрямках, на думку експерта, також треба буде шукати інші підходи – податкові, бюджетні, митні. Але про це вже можна буде говорити після переможного завершення війни, резюмує Андрій Новак.

Як повідомляв портал, експерти оцінили підписаний президентом закон про легалізацію віртуальних активів в Україні:



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини