Головна Новини Бізнес економіка Новий транш МВФ для України: умови і реальні шанси отримання
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий транш МВФ для України: умови і реальні шанси отримання

Експерти розповіли виданню "Коментарі" про можливість отримання нового траншу від МВФ, а також про наслідки відмови для України

9 березня 2021, 11:00
Поділіться публікацією:

Український уряд працює над виконанням необхідних вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) для отримання нового траншу, запевняє міністр фінансів України Сергій Марченко. Які шанси України на отримання наступного траншу МВФ? Коли й за яких умов це може статися? Які наслідки матиме відмова МВФ? На ці питання порталу "Коментарі" відповідали експерти.

Новий транш МВФ для України: умови і реальні шанси отримання

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Транші від МВФ нам не дуже потрібні

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко зазначає: "Є велика ймовірність, що в цьому році ми траншів від МВФ не отримаємо. Але вони нам особливо не потрібні. У нас на міжбанку — надлишок валюти. Економіка, попри коронакризові удари, працює, її модель перебудувалася. Ховають її політики, але ніяк не економісти. У той час, як ми чекаємо від МВФ 700 млн доларів, наші гастарбайтери перерахували в Україну 1,5 млрд доларів".

За словами експерта, нас буквально завалили валютою. Тому й ставки за депозитами у валюті низькі, менш як 1%. Олександр Охріменко вважає, що ми можемо спокійно пройти виплати за зовнішніми боргами — і гострої потреби в транші немає.

"Але ставлення до своїх зобов'язань у нас — як-небудь. Всі рекомендації, які МВФ давав (реформа банківської системи, енергетичної системи, боротьба з корупцією) — всюди провал. Ніхто особливо не надривається. Втім, і вимоги звучать обтічно: відкритий ринок газу, незалежність судової системи. Всі розуміють, що якщо навіть це зробити, особливих грошей не буде. Зате будуть нові вимоги", — резюмує Олександр Охрименко.

Переговори з МВФ зайшли в глухий кут за рядом позицій

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль підкреслює, що відносини між Україною і МВФ переживають одну з вкрай важких стадій за всю історію.

"Мабуть, такого не було з часів прем'єрства Азарова, — зазначає аналітик. — Нагадаю, тоді з усіх урядових інформаційних майданчиків почав малюватися "чорний" образ Фонду, а українців лякали страшилками про девальвацію і різке зростання ціни на газ. Пройшли роки — ситуація повторюється. Вже прозвучали слова з критикою позиції МВФ з боку чинної влади. Як ще оцінювати слова депутата від "Слуги народу" Гетманцева (Данило Гетманцев — голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики — ред.) про те, що співпраця між Україною і Фондом відновиться, коли це буде вигідно країні? "

За словами Володимира Коваля, переговори з МВФ зайшли в глухий кут за рядом позицій.

"Одна з них — незалежність НБУ. Тут позиція у Фонду принципова, — запевняє експерт. — Звільнення Якова Смолія минулого літа не минуло без наслідків. Питання персоналій керівництва Нацбанку — на порядку денному. Не хочуть у Фонді бачити прихильників можливої монетизації держборгу з фінансування дефіциту бюджету. Схема тут проста і стара. НБУ рефінансує банки, які на ці кошти набувають ОВДП. Плюс до цього питання, а що власне робити з заборгованістю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб перед Мінфіном? "

Ще однією важливою позицією є показники дефіциту держбюджету.

"Ситуація цього року з дефіцитом майже в 300 млрд грн піддавалася критиці з боку МВФ. Що природно, тому що уряд не має інших джерел покриття боргів, крім нових запозичень. Більш того, очевидно в середньостроковій перспективі, Кабмін і не планує повернення до "прийнятним" показниками — до 3% від ВВП", — каже Володимир Коваль.

Він також звертає увагу на провал антикорупційних реформ. А це було одне з ключових умов програми фінансування Фонду. У нас же не просто провал, але і відкат назад.

"Крім того, є популістське, з точки зору МВФ, рішення уряду про обмеження цін на газ для населення. Питання спірне і неоднозначне. Але Україна, в особі переговірників, брала на себе зобов'язання провести реформу енергоринку. Рішення уряду, нехай і правильне з соціального боку, порушує зобов'язання перед кредитором", — пояснює аналітик.

За його словами, це основні моменти. А є ще атака на голову НАБУ Артема Ситника, якого МВФ підтримує повністю. Як підсумок — ймовірність отримання чергового траншу від МВФ більш ніж туманна.

"Від представників влади вже прозвучали слова про якийсь план "Б" на той випадок, якщо домовитися з Фондом не вийде. Нагадаю, що в 2021 році Мінфін повинен виплатити близько 600 млрд грн держборгу. Це на додаток до необхідності покриття поточного дефіциту бюджету (276 млрд грн). Схоже, що уряд не має виходу, — вважає Володимир Коваль. — Треба домовлятися з МВФ. Прогнозую, з імовірністю 80% на 20%, що до вересня (на цей місяць припадає пік виплат за держборгом — понад 100 млрд грн) питання буде вирішене. Україна піде на поступки. Сакральною жертвою при цьому, очевидно, стане уряд Шмигаля".

Раніше "Коментарі" розповідали, що фіксована ціна на газ може негативно відбитися на співпраці України з МВФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини