Головна Новини Бізнес економіка Операція зворотнього викупу: що не так з аукціоном «Укрнафти» на скраплений газ
commentss НОВИНИ Всі новини

Операція зворотнього викупу: що не так з аукціоном «Укрнафти» на скраплений газ

"Укрнафта" не може спрямувати свій газ напряму на АЗС, бо це забороняє закон

12 травня 2022, 18:32
Поділіться публікацією:
Наприкінці квітня "Укрнафта" продала на аукціоні 14 тис. т скрапленого газу за ціною 28000 грн/т. Але, як стверджує експерт паливного ринку Сергій Куюн, ціна суттєво відрізнялася, адже за день до цього інша компанія "Укргазвидобування" продала аналогічний газ по 55000 грн/т. Відтак директор Консалтингової групи А-95 проаналізував аукціон "Укрнафти" та пояснив, чому компанія, яка наполовину належить державі, продає газ за такою низькою ціною.
Сергій Куюн зазначив, що ціни на аукціоні "Укрнафти" та "Укргазвидобування" з продажу скрапленого газу суттєво відрізнялися. Мова йде про різницю в майже 380 млн грн.
"Наприкінці квітня "Укрнафта" (50% акцій належить "Нафтогазу України", 42% — групі "Приват" Ігоря Коломойського) продала на аукціоні 14 тис. т скрапленого газу за ціною 28000 грн/т. Але за день до цього "Укргазвидобування" (100% належить НАКу) продала той аналогічний газ по 55000 грн/т. Як може бути така різниця на один й той же товар? Різниця на обсязі майже 380 млн грн. Сума надто велика, щоб не звернути на неї увагу",- зазначив експерт.
Виявляється, що "Укрнафта" не може спрямувати свій газ напряму на АЗС, відповідно до чинного законодавства має виставляти весь газ власного виробництва на аукціон.
"Укрнафта" має свою мережу автозаправних станцій, яка продає в тому числі й скраплений газ. Але спрямувати свій газ напряму на АЗС вона не може, бо згідно закону повинна виставляти весь газ власного виробництва на аукціон. Згідно з логікою процесу, вона мала продати газ по 55 на аукціоні, а потім на ринку шукати цей обсяг для завантаження мережі. Звісно, по 55 вже ніхто б не продав. Не продали б й по 60",- пише Куюн.
Сергій Куюн повідомив, що менеджмент "Укрнафти" багато років тому вигадав так звану операцію зворотнього викупу.
"Тому менеджмент "Укрнафти" багато років тому вигадав наступну схему, яка стосується й продажу нафти на аукціонах: обсяги за стартовою ціною продаються компанії-посереднику, який потім продає ресурс назад "Укрнафті" з невеликою комісією за "клопоти". Це так звана операція зворотнього викупу. Звісно, посередник "приватівський". Назвати це аукціоном можна лише умовно. Але формально процедури дотримано. Чи була застосована процедура зворотнього викупу цього разу? Це й буде відповіддю на питання, чи втратила "Укрнафта" ті 380 млн грн? Якщо операція була, "Укрнафта" реалізує цей газ на АЗС за ринковими 55000 грн/т (а з урахування зростання цін на газ, то може й більше) й отримає відповідний прибуток. Це мають перевірити акціонери, тому що йдеться про їх гроші. В нашому випадку це має бути "Нафтогаз України", як наш представник в "Укрнафті",- заявив Сергій Куюн.
На думку експерта паливного ринку, цю ситуацію можна змінити.
"Діагноз всім давно зрозумілий. Що можна зробити? Скасувати аукціони. Нехай "Укрнафта" спрямовує газ на АЗС напряму й отримує прибуток від роздрібної реалізації. Зокрема, так робить й "Укргазвидобування". Внесення змін у постанову про аукціони, дозволивши реалізацію свого газу через свої АЗС. Продаж залишкових обсягів доручити "Укргазвидобуванню", в них продавати з аукціонів виходить набагато краще",- переконаний Куюн.
Нагадаємо, що "Коментарі"про те, що експерти розповіли, що чекає на водіїв найближчим часом.
 

Операція зворотнього викупу: що не так з аукціоном «Укрнафти» на скраплений газ

Сергій Куюн розповів про аукціон "Укрнафти" на скраплений газ (фото з відкритих джерел)



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини