Головна Новини Бізнес економіка Підприємці vs влада: чи допоможе новий законопроект зняти напругу
commentss НОВИНИ Всі новини

Підприємці vs влада: чи допоможе новий законопроект зняти напругу

Експерти вважають неефективними ініційовані зміни до закону щодо обов'язкового використання касових апаратів приватними підприємцями

28 січня 2022, 12:20
Поділіться публікацією:

Підприємці vs влада: чи допоможе новий законопроект зняти напругу

В Україні ФОП повинні встановлювати касові апарати, фото з відкритих джерел

У новому законопроекті зі зняттям штрафів з ФОП за невстановлення касових апаратів (РРО), який уже пішов на реєстрацію у Верховній Раді, пропонується до лютого не штрафувати, а далі до кінця року за певних умов знизити розмір санкції. Як оцінюєте запропоновані зміни та шанси на їх прийняття?

Підприємці точно чекають на інші рішення

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин наголошує, що питання застосування касових апаратів для підприємців-платників єдиного податку без перебільшення є сьогодні найбільш гострим та соціально вибухонебезпечним.

"При цьому запропоноване рішення (місячний мораторій на штрафи тимчасове зниження розміру штрафу за незастосування РРО) є відверто половинчастим і нічого по суті проблеми не вирішує. А голоси під проект, швидше за все, будуть як спроба знизити градус протестів", – прогнозує аналітик.

На його думку, підприємці точно очікують на інше. А саме – внесення до парламенту та прийняття найближчим часом як Закону документа про скасування "розширеної" фіскалізації (або в гіршому випадку про її перенесення ще на рік).

"Якщо первинне завдання було боротися з тіньовою економікою, то фіскалізувати необхідно та виправдано не всіх підряд, а лише ризикові види діяльності та групи товарів", – пояснює В'ячеслав Черкашин.

Він упевнений, що якщо підходити конструктивно, то протистояння підприємців із владою має закінчитися зміною конфіскаційно-каральної парадигми роботи держави з малим бізнесом та підприємництвом, яку пропонують окремі політики та чиновники протягом останніх 2,5 років. В ідеалі – ще й рішучими та швидкими кадровими ротаціями від президента.

"Про інший фінал протестів говорити не має сенсу. Ситуація близька до критичної", – резюмує експерт.

Ідея з РРО цілком здорова, але втілювати її слід не в кризову пору

Засновниця міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club Ганна Крисюк вважає саму ідею про РРО хорошою. Але наголошує, що реалізація явно кульгає. Та й нинішній кризовий час – точно не той, коли треба запроваджувати подібні заходи.

"Не всі мають касові апарати, не всі вони працюють. У ситуації, коли багато ФОП насилу виживають, замість стимулювання їх вести чесний бізнес, розвиватися, їх заганяють у тінь. Вони чекають на допомогу від держави, а вона лише посилює тиск. Наголошую, ідея з РРО цілком здорова, але втілювати в життя її слід не тоді, коли є криза — це цілком зрозуміло. А так це для підприємців – додаткова втрата грошей, часу та нервів", – зазначає Ганна Крисюк.

Вона вважає, що відповідний закон доопрацьовуватиметься. І наголошує, що найкращий варіант – це не касові апарати множити, а "цифрувати" облік тих чи інших операцій через якийсь додаток. Ввести його можна або окремо, або додавши відповідну опцію до "Дія".

Як повідомляв портал "Коментарі", нардеп розповів, кого з ФОП звільнять від штрафів та анонсував зміни до закону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини