Головна Новини Бізнес економіка "Північний потік-2": нові ризики для України
commentss НОВИНИ Всі новини

"Північний потік-2": нові ризики для України

Експерти назвали три основні проблеми добудови трубопроводу "Північний потік-2"

30 листопада 2020, 11:29
Поділіться публікацією:

Компанія Nord Stream 2 AG, яка є оператором з будівництва та експлуатації газопроводу "Північний потік-2", повідомила 28 листопада про плани відновити в найближчі тижні будівництво зупиненої рік тому морської магістралі. Говорять про те, що Росія може скористатися відволіканням США на внутрішні справи і прискореним темпом добудувати газопровід. Про те, яка ймовірність успіху подібного плану і які небезпеки несе це для України розповіли експерти.

"Північний потік-2": нові ризики для України

Будівництво газопроводу "Північний потік-2"

"Три головних проблеми СП-2"

Експерт-міжнародник, глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос звертає увагу, що інформацію про швидке / дуже незабаром / ударне завершення будівництва "Північного потоку-2" ми чуємо вже як мінімум третій рік.

"Судячи з інформації в ЗМІ, "Північний потік-2" сьогодні зіткнувся з трьома серйозними проблемами, — підкреслює експерт. Перша — необхідність знайти трубоукладач для завершення будівництва (є підстави вважати, що російське судно-укладальник не має всього необхідного обладнання). Друга — пошук компанії, яка може надати страховку, оскільки серйозні гравці на ринку побоюються негативної реакції з боку США. Третьою проблемою є сертифікація газопроводу. У пресі повідомляють, що норвезька компанія-сертифікатор Det Norske Veritas — Germanischer Lloyd (DNV GL) раннє відмовилася співпрацювати з "Північним потоком-2" під загрозою американських санкцій".

Крім того, зазначає Олег Білоколос, є дані, що через пандемію і теплу зиму на європейському ринку газу вже існує значний надлишок пропозиції газу. Спостерігаються і надлишкові запаси газу в сховищах.

"В останні рік-два істотним чинником стали регулярні поставки в Європу скрапленого природного газу (СПГ) з США. Навряд чи ситуація істотно зміниться і у 2021 році. Так що перспективи в амбітного геополітичного російського проекту явно не райдужні", — вважає експерт.

Він нагадує, що Адміністрація Трампа займала жорстку позицію в питанні зниження залежності Європи від російського газу. І припускає, що реальне ставлення нової американської Адміністрації до Росії буде визначатися її ставленням до СП-2.

"Україні необхідно уважно відстежувати цю ситуацію. І активізувати свої зусилля по збільшенню диверсифікації поставок енергоносіїв, — упевнений Олег Білоколос. — Чи не будуть зайвими і контакти представників української сторони в Конгресі США, спрямовані на посилення санкцій тиску на "Північний потік-2". А там, можливо, і з'являться додаткові та вагомі аргументи на переговорах з Москвою".

"Більше ризиків несе інший трубопровід"

Гендиректор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон зазначає: "Було оголошено про початок робіт тільки на ділянці 2,6 км в німецькій ексклюзивної економічної зони. Цього явно не вистачить для завершення всього проекту СП-2".

Сергій Макогон вважає, що шанси його завершення найближчим часом досить малі. Особливо після виходу з проекту DNV GL — компанії, яка займалася сертифікацією СП-2. До того ж найближчим часом очікується прийняття додаткових санкцій з боку США. Вони повинні додатково ускладнити реалізацію даного проекту.

"Я бачу більше ризиків для нас з боку Турецького Потоку -2 і його продовжень через Болгарію і Сербію. Ці газопроводи активно добудовуються. Нещодавно терміни запуску були перенесені на початок літа 2021 року. За нашою інформацією, Газпром вже з жовтня 2021 планує почати поставки в Угорщину вже через цей маршрут. Це може привести до втрати 10 млрд транзиту через Україну в Угорщину, — пояснює Сергій Макогон. — Оператор ГТС проводить активні консультації з даного питання. Активна урядова підтримка з даного питання дуже необхідна ".

Як повідомляв портал "Коментарі", російський Газпром вивів зі структури своєї власності трубоукладач Академік Черський. Судно називають єдиним трубоукладачем, який здатний завершити будівництво Північного-потоку-2. Газпром не вказав, що володіє Академіком Черським у своєму квартальному розкритті інформації, тоді як ще до початку 2020 року його значився в складі ТОВ "Газпром флот".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини