Головна Новини Бізнес економіка Податкова амністія в Україні: переваги та ризики добровільного декларування доходів
commentss НОВИНИ Всі новини

Податкова амністія в Україні: переваги та ризики добровільного декларування доходів

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, задекларувавши "тіньове" майно і доходи протягом року, громадяни зможуть їх використовувати законно

1 вересня 2021, 11:44
Поділіться публікацією:

З 1 вересня українці зможуть добровільно одноразово декларувати доходи, майно та активи. Про це під час брифінгу заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Податкова амністія в Україні: переваги та ризики добровільного декларування доходів

Податкова амністія в Україні - фото з відкритих джерел

Які переваги та ризики такого роду "амністії капіталів". Що можна було зробити краще? Що може піти не так? Чи час зараз для цього? На ці питання виданню "Коментарі" відповідали експерти.

Спершу слід було б провести податкову реформу і спростити ведення бізнесу

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін називає податкову амністію своєрідним компромісом.

"В цілому, вважаю, він непоганий як закон. Але навряд чи спрацює. Тому що влада не зробила нічого за два роки, щоб після амністії громадяни і бізнес могли працювати "по-білому". Влада тільки погіршувала умови ведення бізнесу і намагалася розширити податкові бази. Тому, швидше за все, легалізуються лише ті, хто хоче обілити якісь активи. А потім знову продовжать працювати, як працюють", — прогнозує Данило Монін.

На його думку, щоб податкова амністія дійсно спрацювала, слід спершу провести податкову реформу і спростити ведення бізнесу. А замість цього — влада тільки закручувала гайки, резюмує експерт.

Ефективність ідеї малоймовірна, адже рівень довіри громадян до влади вкрай низький

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко зазначає:

"За лаштунками "податкової амністії" ховається банальне бажання наповнити вічно порожній державний бюджет, а також — відбілити нелегальні доходи окремих наближених до правлячої еліти осіб".

Експерт упевнений, що в нинішніх умовах "податкова амністія" схожа на перекладання відповідальності влади за свою інституційну неспроможність на плечі громадян. А тому ефективність ідеї малоймовірна, адже рівень довіри громадян до влади вкрай низький.

"Цей інструмент не вирішує основної проблеми — вихід економіки з тіні. Він навіть не наближає нас до цієї мети, — вважає Олександр Вовченко. — Влада не зрушила з місця в напрямку боротьби з контрабандою, системним схематозом в українській економіці. А грошові активи найбагатших українців давно виведені за межі держави і знаходяться в офшорах".

На думку експерта, запропонований інструмент може стимулювати громадян в подальшому не платити податки в очікуванні чергових амністій.

"Нам потрібно зосередитися на головному: реформа судової, податкової та правоохоронних систем, спрощення податків, спрощення ведення бізнесу, верховенство права, безпеку громадян, забезпечення прав і свобод. А не розпорошуватися на дрібні і малоефективні рішення", — робить висновок Олександр Вовченко.

Раніше експерти розповідали, що буде з податками в Україні восени.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kiska

1 вересня 2021, 11:44

Любишь СЕKС?! Здeсь ты cможешь осyществить свои сeкcyальные жeлания, pасширить свои гоpизонты и попpобовать что-то новeнькое. 100% AHOHИMHOCTЬ. Это должен попpобовать каждый мyжчина ----- http://bit.do/vsisky


Новини