Головна Новини Бізнес економіка Подорожчання палива і комуналки: НБУ зробив прогноз щодо інфляції
commentss НОВИНИ Всі новини

Подорожчання палива і комуналки: НБУ зробив прогноз щодо інфляції

Нацбанк прогнозує подорожчання окремих комунальних послуг

30 жовтня 2020, 15:12
Поділіться публікацією:

Наприкінці 2020 – початку 2021 року інфляція повернеться в цільовий діапазон, адже очікується відновлення економічної діяльності та підвищення сукупного попиту. Про це йдеться в інфляційному звіту Національного банку України.

Подорожчання палива і комуналки: НБУ зробив прогноз щодо інфляції

Так, базова інфляція пришвидшиться до 5,4% до кінця наступного року. Цьому сприятиме послаблення курсу гривні та підвищення мінімальної заробітної плати. Повідомляється, що основне зростання цін очікується для сфери послуг, яка компенсуватиме додаткові видатки на зарплату найманим працівникам та збільшення фіскального навантаження шляхом підвищення цін.

Тоді як продовольча інфляція у 2021 році пришвидшиться вище 5%. Серед причин — зростання виробничих витрат і доходів населення. Тому очікується певне підвищення попиту на продовольчі товари. У повідомленні зазначається, що помірне зростання цін підтримуватиметься підвищенням номінальних та реальних доходів домогосподарств.

Крім того, адміністративна інфляція продовжить зростати та досягне 9–10% у 2021–2022 роках. Цьому сприяє підвищення ставок акцизів на тютюнову продукцію, яке призведе до її подорожчання на 14–15% щороку. Також після тривалої перерви очікується відновлення підвищення акцизів на алкогольні вироби, що зумовить і зростання адміністративних цін. А от підвищення "мінімалки" в 2021 році стане причиною перегляду заробітних плат у сфері ЖКГ. Це, в свою чергу, визначатиме подальше подорожчання окремих комунальних послуг та пришвидшення адміністративної інфляції.

Повідомляється, що незважаючи на суттєве зниження тарифів на газ та опалення для населення у першому півріччі поточного року під впливом низьких цін на європейських торгових майданчиках та високих запасів у сховищах, до кінця року внутрішні ціни перевищать минулорічний рівень.

"Це стане відображенням зростання вартості імпортованого газу у зв’язку з поступовим відновленням попиту в світі. Унаслідок розвитку ринку газу та зростання конкуренції на ньому в подальшому прогнозується коливання внутрішніх цін на газ відповідно до імпортного паритету", — йдеться у повідомленні.

До того ж, важливим дезінфляційним чинником для багатьох товарів та послуг споживчого набору є зниження цін на паливо (13–14%) через здешевлення нафти. В НБУ кажуть, що очікуване відновлення світової економіки, а разом із нею і попиту на нафтопродукти, призведе до підвищення вартості палива в Україні у найближчих роках.

Як повідомлялося, з січня курс гривні ослабився на 20%. У Нацбанку назвали причини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини