Головна Новини Бізнес економіка Попит на житло залишається кволим: як змінилися ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

Попит на житло залишається кволим: як змінилися ціни

Створення нової пропозиції житла в Україні сповільнилося, зазначають в Нацбанку.

29 грудня 2022, 13:11
Поділіться публікацією:

З січня по вересень було укладено трохи більше чверті угод, порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Переважно це житло для проживання, попит на житло з метою перепродажу майже відсутній. Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність НБУ.

Попит на житло залишається кволим: як змінилися ціни

Фото: https://pixabay.com/


Орендні ціни залишаються майже вдвічі нижчими, ніж до великої війни. Це стримуватиме попит на купівлю житла, зазначають в НБУ. 


Посилаючись на дані ЛУН, у звіті регулятор зазначає, що у Києві ціни на новобудови за січень — листопад зросли на близько 40%. 


“Основним чинником здорожчання новобудов залишається намагання забудовників компенсувати зростання собівартості будівництва. Однак, зважаючи на те, що попиту на новобудови майже немає, зростання цін відображає переважно бажання продавців, а не ринкові умови”, — сказано у Звіті Нацбанку. 


Разом з тим ціна оренди після перших місяців війни стабілізувалася на рівні в середньому на 40% нижчому, ніж у лютому. 


“Ринок офісів і надалі перебуває під впливом фундаментальних змін у форматі роботи персоналу компаній. Віддалений режим роботи дедалі більше стає нормою багатьох бізнесів. Крім того, попит на офісні площі безпосередньо залежить від ділової активності в країні, яка зараз на спаді. Тож стагнація на ринку офісних площ триває. Орендні ставки залишаються низькими, а вакантність зростає”, — сказано в документі.


Загалом кількість будмайданчиків, на яких ведуться роботи, поволі зростає після майже повної зупинки в перші місяці війни. Згідно зі звітом, роботи відновилися на понад двох третинах об’єктів. Переважно в тих житлових комплексах, продати які є вищі шанси: передусім у західних областях України та на фінальній стадії будівництва. На інших об’єктах відновлення діяльності відбулося переважно лише на папері. 


Раніше “Коментарі” писали, що держава заборгувала банкам 2,6 млрд грн у межах програми “Доступні кредити 5-7-9”



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

7744

29 грудня 2022, 14:08

Найди себе снегурочку на ночь (без шлюх и разводил), здесь девушки ищут только сeкcа, многие готовы на эксперименты.------- https://min.lc/sisy


Новини