Головна Новини Бізнес економіка Приватизація сотень держпідприємств під час війни: чи знайдуться інвестори та якою буде ціна
commentss НОВИНИ Всі новини

Приватизація сотень держпідприємств під час війни: чи знайдуться інвестори та якою буде ціна

66 ДП отримають нових власників в рамках так званої “малої” приватизації

28 липня 2022, 12:50
Поділіться публікацією:

27 липня  стало відомо, що уряд України ухвалив рішення передати до управління Фонду держмайна 420 державних підприємств (ДП). Надалі їх приватизують чи ліквідують. Влада переконана, що такий крок стане частиною економічної відбудови країни. Чи варто під час війни приватизувати держпідприємства? Чи знайдуться інвестори, які готові вкладати в них зараз гроші? Чи вплине війна на їхню вартість? Що взагалі робити з українськими ДП? З такими запитаннями "Коментарі" звернулися до експертів.

Приватизація сотень держпідприємств під час війни: чи знайдуться інвестори та якою буде ціна

Приватизація державних підприємств під час війни (фото з відкритих джерел)

Мала приватизація доцільна зараз — це прибуток державі і нові робочі місця

Представнику Економічної експертної платформи Олегу Гетьману мала приватизація держпідприємств є доцільною і зараз.

"Здебільшого це об'єкти нерухомості чи майнові комплекси, які роками неефективно використовуються державою чи взагалі не використовуються, – пояснює він. – Отже, передача їх новим власникам – це і прибуток державі від приватизації, і нові робітники міста, і податки".

Безумовно, продовжує економіст, ціни на приватизацію таких об'єктів на сході України буде не високою, тоді як у центрі (де немає бойових дій) та на заході нашої країни за такі об'єкти держава отримає значні кошти.

"Інвестори зацікавлені придбати таку нерухомість, тому що значна частина бізнесу вимушено переїхали зі сходу України і потребує нових офісних будівель, цехів тощо", – зазначає Олег Гетьман.

Продаж активів під час війни може принести шкоду для економіки

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко впевнений, що під час війни держпідприємства слід не приватизувати, а націоналізувати чи забезпечувати держзамовлення.

"Так робили всі країни, які стикаються із необхідністю консолідації виробничих ресурсів для перемоги, – пояснює він. – Інвестори, готові вкладати в українські підприємства гроші прямо зараз, знайтись знайдуться. Але крім шкоди для української економіки та наживи для спекулянтів ні до чого продаж активів під час війни не принесе".

За словами Юрія Гаврилечка, барону Ротшильдові приписують формулювання золотого правила покупок у воєнний час: "Купляй, коли на вулицях тече кров, навіть якщо вона твоя".

Експерт резюмує: "Вартість ДП під час війни буде на рівні сміття. Що з ними робити? Використовувати за призначенням. Як Укрзалізницю, наприклад. Можна тільки уявити весь жах із хаосом в евакуації населення та в  логістиці цивільних і військових вантажів, якби замість УЗ була купа приватних компаній".

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про економіку воєнного часу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини