Головна Новини Бізнес економіка Про що говорять заяви Зеленського: на які питання бізнес чекає відповіді від влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Зеленського: на які питання бізнес чекає відповіді від влади

Бізнес сподівається побачити прозорі правила та розумний баланс

6 лютого 2024, 17:00
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що планується розробити новий справедливий механізм бронювання працівників підприємств, які підлягають військовому призову. Він також запевняє, що зараз один із топових пріоритетів нашої держави – дати максимум можливостей підприємцям працювати задля економічного зростання та створення робочих місць. І закликає створити "прозорі, чисті, законні відносини між державними інститутами та бізнесом", щоб останній працював у легальному полі. Як оцінюєте такі заяви? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорять заяви Зеленського: на які питання бізнес чекає відповіді від влади

Бізнес в Україні. Фото: з відкритих джерел

Круто, що президент розуміє важливість ефективної роботи економіки

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк поділилася таким коментарем:

"Дуже важливо, щоб працювало "бронювання" працівників, особливо у критичній інфраструктурі (безпека, транспорт, енергетика, їжа, здоров'я). Крім того, "броня" потрібна тим, хто дозволяє працювати українській економіці, а також волонтерам. Принаймні тим, хто має найбільший кредит довіри у міжнародних донорів – і здатних привозити все необхідне на передову. Але, на жаль, нерідкі випадки, що поки співробітник чекає на отримання "броні", його можуть забрати до ЗСУ. Є й певні зловживання. Тому необхідні прозорі правила та розумний баланс. Має бути чітка, зрозуміла модель: що ми робимо, як і чому".

Соціально відповідальний бізнес, крім того, що сплачує податки, має ще знаходити ресурси – і волонтерити для ЗСУ, упевнена бізнес-вумен.

"Круто, що президент про це говорить. Що розуміє як необхідність поповнення на фронті, так і важливість ефективної роботи економіки. І тут слід робити акценти, щоб скрізь працювали професіонали. З максимально інноваційними підходами, включаючи штучний інтелект. Питання дронів, РЕБ, спецтехніки мають виходити на перший план. А людей – берегти", – наголошує Ганна Крисюк.

І звичайно, зазначає вона, має бути ставка на професійні навички. Де та чи інша людина принесе більше користі наближення загальної перемоги.

Люди повинні мати вибір: працювати у приватній структурі, державному секторі – або йти воювати

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич акцентує, що бізнес, як, у принципі, усі українці, хотів би від влади чітких, справедливих правил.

"Підприємці як люди, які наповнюють бюджет, хочуть у відповідь бачити державу зі зрозумілим функціоналом. Із професійними політиками, чиновниками, законодавцями, відповідальними силовиками. З розумінням, чи справді всі військові – воюють, а не пакують у ЗСУ, як співробітники ТЦК, "токаря, пекаря та лікаря". Ми маємо величезну когорту держчиновників, соціальних бюджетників. У силових структурах, правоохоронних органах, спецслужбах тощо. Усі держчиновики, приносячи присягу, обіцяли служити. Зараз саме час! Логічно, щоб ці люди, які жили та живуть за рахунок наших податків, пішли служити та захищати. Хоч би чоловіки! Їхній функціонал цілком могли б замістити жінки", – вважає експерт.

Він хотів би почути відповіді на низку запитань.

Чи справді такі структури як СБУ, поліція, ДБР, НАБУ, САП та іже з ними зайняті своєю справою? Чи належить до неї прослуховування журналістів, активістів, стеження за ними тощо? Може, їм варто було б показати себе на передовій? Не на третій лінії, даючи зі штабів вказівки звичайним роботягам, за рахунок яких існували і існують, а – в окопах.

"Підприємці хотіли б почути відповіді на ці запитання. Це було б слушно. Отримавши ми такі відповіді, нам легше було б зрозуміти, що через війну ми повинні нести додаткове фінансове навантаження. Розподіляючи його серед найманих працівників, яких "бронюємо". Арифметика тут проста. У нас офіційно понад два мільйони суб'єктів господарювання. З найнятими працівниками – близько 10 мільйонів. Припустимо, ми "бронюємо" кожне робоче місце, вносячи за нього додатково 5 тис. грн щомісяця у вигляді, наприклад, податку на боротьбу з російською агресією. Так ми щомісяця отримаємо досить вагомий бюджет, який дозволить виплачувати 500 тисячам військовим по 100 тисяч грн. Ось вам і зрозуміла участь бізнесу у процесах мобілізації", – наголошує Сергій Доротич.

Він упевнений, що у людей має бути вибір: працювати у приватній структурі, державному секторі або йти воювати.

"Я вважаю, що "бронювання" має поширюватись як на чоловіків, так і на жінок. Бо в нас якось подвійні стандарти. Є робоче місце — і бронювати треба саме його, не залежне від статі. Є "бронь", за неї щомісяця платиться 5 тис. А на ці кошти шукають добровольців, які отримують зарплату як військові. Мало 100 тисяч? Отже, обговорюємо у суспільстві нові зарплати військовим та "ставку" за "бронь". І вербуємо найманців навіть на зовнішніх ринках. Це було б логічно. Воювати мають професіонали, як і підтримувати економіку. Владі просто давно час говорити правду. І нести за свої слова відповідальність щодо послідовності", – констатує експерт.

Потрібні реальні відносини

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин міркує так:

"Коли держава поводиться непослідовно (скасовує військову податкову реформу, чого обіцяла не робити), нарощує податковий та адміністративний тиск (згадуємо вбивчу Національну стратегію доходів до 2030 року та кейс Мазепи), не бореться з корупцією та розкраданням бюджету, то чекати зустрічних кроків від бізнесу не доводиться".

За словами експерта, прогрес у такій тонкій справі як довіра – це двосторонній рух, де держава має показувати приклад.

"А вона цього категорично не робить, – наголошує В'ячеслав Черкашин. — Імітації вже нікого не введуть в оману. Потрібні справи".

Читайте також на порталі "Коментарі" — The Times назвав крок, на який може зважитися Зеленський, заради перемоги.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини