Головна Новини Бізнес економіка Рада прийняла закон про біткоїн: нові можливості для українців і шанс для бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада прийняла закон про біткоїн: нові можливості для українців і шанс для бізнесу

Закон передбачає комплексне регулювання відносин у частині створення, випуску в обіг віртуальних активів, укладення та виконання угод з ними

8 вересня 2021, 15:10
Поділіться публікацією:

Проєкт Закону "Про віртуальні активи" у другому читанні й загалом підтримали 276 нардепів. У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що тепер на законодавчому рівні буде комплексно відрегульовано відносини в частині створення, випуску в обіг віртуальних активів, укладення та виконання угод з ними.

Рада прийняла закон про біткоїн: нові можливості для українців і шанс для бізнесу

Рада ухвалила закон про біткоїн - Фото з відкритих джерел

В ексклюзивних бліцінтерв'ю експерти розповіли виданню "Коментарі", які можливості відкриваються перед українцями після проголосованого законопроєкту і які "підводні камені" він має.

Після прийняття закону бізнес отримає стандартні правила гри й можливість вийти з тіні

Аналітик Alpari Вадим Іосуб оцінює ухвалення закону про віртуальні активи досить позитивно.

"Він принесе помітну користь фізичним особам, які цікавляться криптоактивами, бізнесу, який надає послуги в даній сфері, і бюджету. Угоди в цій сфері потрапляють в правове поле, закон регулює правовий статус віртуальних активів і цивільноправових відносин між фізичними і юридичними особами, які виникають під час використання цифрових активів", — зазначає аналітик.

Значить, пояснює він, з'являються перспективи судового захисту учасників угод з такими активами.

Вадим Іосуб також акцентував на тому, що після прийняття закону бізнес отримає стандартні правила гри й можливість вийти з тіні. При регуляції в країну можуть прийти існуючі або відкритися нові криптобіржі, а банки будуть готові відкривати для них рахунки. Перерахування грошей на українські криптобіржі та виведення грошей звідти стане простим і прозорим. Ну, а бюджет зможе отримувати податки від бізнесу, пов'язаного з криптоактивами.

Це позитивний крок в сторону переведення економіки на інноваційний шлях розвитку, але, недостатній для того, щоб відбулися істотні зрушення в напрямку активного стабільного зростання

Економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат акцентує, що легалізація віртуальних активів — це, в першу чергу, історія про модернізацію країни, створення умов для залучень в Україні міжнародних бірж, яким важливі зрозумілі правила та умови роботи.

"Це позитивний крок в сторону переведення економіки на інноваційний шлях розвитку, АЛЕ, недостатній для того, щоб відбулися істотні зрушення в напрямку активного стабільного зростання, — вважає експерт. — криптовалюта — це цифровий актив, який несе в собі функцію платіжного засобу (хоч і не є грошовим знаком). А це означає, що для збільшення його обороту, необхідно створити в країні умови для розвитку виробництва товарів і послуг, умови для припливу інвестицій із зовні та для активації внутрішнього інвестора. А з цим в Україні поки все дуже погано".

На думку Андрія Гарната, податкова політика чинної влади не відповідає заявленим цілям, а тому не має поки шансу бути реалізованою в рамках поточної економічної парадигми країни-сировинного придатка до найсильніших економік світу.

"Оборот криптовалют в Україні вже досить високий (близько $ 37 млн на добу) і продовжує зростати попри ризики, пов'язані зі здійсненням операцій в тіні, — зазначає експерт. — Необхідно кардинально поміняти порядок в законодавчій ініціативі. А саме — сконцентруватися на кардинальну зміну правил ведення економічної діяльності всередині країни, максимально спростивши суб'єктам економічної діяльності звітність і створивши вигідні (а ще краще — найвигідніші у світі) умови роботи. Як для резидентів, так і для нерезидентів, які вже ведуть свою роботу в Україні і які тільки придивляються до можливості відкрити бізнес".

Андрій Гарнат підкреслює, що Україна повинна бізнесу запропонувати всебічну максимальну свободу в діяльності та розвитку, забезпечити безпекою і відповідною інфраструктурою.

"Але для такої трансформації потрібна зовсім інша політична воля і доросла свідомість", — констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — біткоїн набрав обертів і став справжньою національною валютою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии.юа
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини