Головна Новини Бізнес економіка Реабілітація шахтарських мономіст: експерти оцінили норми закону №5600
commentss НОВИНИ Всі новини

Реабілітація шахтарських мономіст: експерти оцінили норми закону №5600

Експерти вважають норми закону №5600 про податкові пільги для нових підприємств неефективними

7 грудня 2021, 11:40
Поділіться публікацією:

Реабілітація шахтарських мономіст: експерти оцінили норми закону №5600

Деякі підприємства будуть звільнені від сплати податків, фото з відкритих джерел

Верховна Рада підтримала у другому читанні досить спірний законопроект №5600. Серед іншого, там прописано, що для підприємств у шахтарських містечках запровадять податкові канікули. Експерти пояснили виданню "Коментарі", чи сприятимуть такі пільги розвитку промисловості у певних регіонах, а також, що не врахували автори законопроекту, коли прописували такі податкові канікули.

Відкрити новий бізнес у таких умовах буде дуже проблематично

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин пояснює:

"Згідно з прийнятим парламентом проектом закону №5600, на 15 років (до 1 січня 2037 року) для окремої категорії платників (тільки нові компанії) у деяких містах України (26 населених пунктів, в основному на сході та заході), тільки в переробній промисловості, а також за дотримання ще низки критеріїв (продаж не менше 90% власної продукції, відсутність філій та дочірніх компаній, сума річного доходу не більше 40 млн грн, чисельність не більше 10 працівників) встановлюється спеціальний податковий режим. Він передбачає звільнення від оподаткування деякими податками та зборами. А саме – податком на прибуток підприємств, імпортного ПДВ для списку обладнання та комплектуючих, рентою за спеціальне використання води та лісових ресурсів, платою за землю".

Оцінюючи зазначену преференцію на потенційну ефективність, експерт вказує на її податково-дискримінаційну сутність (тільки для переробної промисловості), дуже слабку реалістичність і високий рівень вибірковості (через дуже значну кількість вимог та обмежень, при цьому є де "розгулятися" наглядовим органам).

"По суті, маємо справу не з широким державним підходом щодо підтримки депресивних шахтарських територій або найбільш постраждалих секторів економіки, а вузько спеціалізовану норму з усіма ознаками "політичного лобізму", — вважає В'ячеслав Черкашин. — Відкрити звичайному громадянинові абсолютно новий бізнес за таких умов дуже проблематично (якщо взагалі можливо), а от перереєструвати вже діючий бізнес — завдання дуже посильне і реалізоване. Швидше за все, шанси на реальний економічний ефект близько нульові, зате хтось зможе сильно заощадити на податках".

Слід ухвалити окремий законопроект, який стосується всіх мономіст

Фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з держуправління, професор Геннадій Рябцев упевнений, що вирішення питання реабілітації мономіст, що виникли навколо вугільних шахт, поруч із ними, має комплексний характер.

"Це передбачає вжиття низки заходів, необхідних для збереження життя в таких містах після закриття основного підприємства, – пояснює експерт. – В Україні реалізується проект, спрямований на розробку цих заходів, що фінансується німецьким інвестором. Виділення з клубка проблем однієї, спроба вирішити її у відриві від вирішення всіх інших (що в законі №5600), навряд чи здатне забезпечити хоч якийсь результат".

Податкові канікули, звісно, добре, продовжує Геннадій Рябцев. Але які підприємства необхідно відкривати в шахтарських містечках, хто купуватиме їх продукцію, користуватиметься їхніми послугами? На ці запитання автори законопроекту відповіді не підготували.

"Крім того, існують і прибуткові шахти, досить успішні вугільні регіони, які не вимагають держпідтримки. Проте податкові пільги поширюватимуться на всіх без винятку, – наголошує експерт. – На мій погляд, слід було б ухвалити окремий законопроект, що стосується всіх мономіст. І робити це після аналізу результатів українсько-німецького проекту, спрямованого на підтримку населення після закриття двох збиткових вугільних шахт, які перебувають в управлінні Міненерго”.

Як повідомляв портал "Коментарі", підприємства у шахтарських містечках сплачуватимуть менше податків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини