Головна Новини Бізнес економіка Робота над бізнес-кліматом: що має зробити уряд, щоб залучити інвесторів
commentss НОВИНИ Всі новини

Робота над бізнес-кліматом: що має зробити уряд, щоб залучити інвесторів

На думку експертів, особливо цікавими для інвесторів будуть технологічні проєкти та проєкти, які матимуть підтримку фондів відновлення.

7 грудня 2022, 16:10
Поділіться публікацією:

Війна створює великі ризики для інвесторів, тому Україні складно залучати з-за кордону приватні гроші. Однак експерти переконані: влада вже зараз може почати роботу над створенням сприятливих для залучення інвесторів умов. Найперше — розробити механізм страхування воєнних ризиків. 

Робота над бізнес-кліматом: що має зробити уряд, щоб залучити інвесторів

Хороші умови для ведення бізнесу. Фото: https://pixabay.com/

"Існують різного роду технології, які дозволяють страхувати ризики війни... Скажімо, певна частина міжнародної допомоги може бути спрямована, щоб забезпечити таке страхування. Ефект-акселератор від цих коштів буде набагато потужніший, якщо їх буде використано для страхування. По-друге, є регіони, де ризик не настільки потужний і можна розраховувати на те, що інвестори вже сьогодні прийдуть і займуть ті ніші, які в майбутньому будуть перспективними, а вони це зроблять першими. У цьому сенсі вагома роль громад, які мають інформувати про можливості інвестування", — переконаний фінансовий експерт Ярослав Жаліло.  

Після війни в Україні очікується інвестиційний бум, переконані фахівці. Особливо цікавими для інвесторів будуть технологічні проєкти та проєкти, які матимуть підтримку фондів відновлення. 

"Держава могла б привабити заявленими великими інфраструктурними проєктами і проведеними прозорими міжнародними конкурсами на реалізацію таких проєктів після війни, — каже бізнес-аналітик Сергій Гарбар. — Це, зокрема, великі платні автобани, швидкісне залузничне сполучення з сусідніми країнами Європейського Союзу, приватні оператори залізничних пасажирських та вантажних перевезень тощо". 
"Це надало б їм значні конкурентні переваги та можливість стати лідером на українському чи регіональному ринку. Такими проєктами могли б бути завод з виробництва листового скла, глибокої переробки кукурудзи, пшениці на харчові інгредієнти, амінокислоти", — пояснив він.

На думку експерта, уряду варто провести конкурси на грантову підтримку у розмірі 20 — 30% вартості проєкту за рахунок фондів відновлення, репарацій для великих галузевих проєктів. 

За словами Сергія Гарбара, уряду варто вже зараз сформувати та законодавчо затвердити державну політику щодо дерегуляції та лібералізації. Наприкоал, запровадити мораторій на перевірки інвестиційних проєктів тривалістю п'ять — десять років. Він також наголосив, що на підготовку масштабних проєктів може піти від шести до 12 місяців. Це час, який піде на консалтинг, проектування, контрактування. Таку підготовку, переконаний фахівець, можна проводити, не чекаючи закінчення війни. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини