Головна Новини Бізнес інвестиції Тиск правоохоронців на бізнес відлякує потенційних іноземних інвесторів
commentss НОВИНИ Всі новини

Тиск правоохоронців на бізнес відлякує потенційних іноземних інвесторів

В Україні посилився тиск силовиків на бізнес та підприємців. Така поведінка правоохоронців відлякує іноземних інвесторів

23 вересня 2022, 17:55
Поділіться публікацією:

Отримавши більш широкі повноваження під час дії воєнного стану, правоохоронці посилили тиск на бізнес. Проте, такі дії можуть негативно відобразитися на притоку іноземних інвестицій. До такого висновку прийшли журналісти портала Цензор після проведення відповідного дослідження.

Тиск правоохоронців на бізнес відлякує потенційних іноземних інвесторів

Що заважає притоку іноземних інвестицій в Україну

У 2021 році відповідно до статистичних даних спостерігалося зростання обсягів інвестування в Україну з-за кордону, проте здебільшого це були реінвестиції українських компаній, що "прописані" в офшорних юрисдикціях.

"Надходження іноземних інвестицій залишаються низькими та не відіграють суттєвої ролі ані у стимулюванні економічної активності, ані у пропозиції іноземної валюти на ринку", — заявив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

Окремого клопоту додають дії правоохоронців, які від початку війни продовжують діяти у власних інтересах і все частіше відкривають кримінальні провадження проти компаній з іноземними інвестиціями.

Так, у березні 2022 року було "паралізовано перевірками ДПС та БЕБ із безпідставними звинуваченнями" роботу складів компанії "Філіп Морріс Україна". У серпні у статті виданню Forbes генеральний директор компанії Максим Барабаш заявив: "Як міжнародній компанії, нам хотілося би бачити більше позитивних сигналів від органів державної влади та усунення певних перешкод для діяльності".

Австрійська AMIC Energy, який належить велика мережа АЗС на території України, оскаржує арешт корпоративних прав свого підприємства. 
У липні Міжнародний інвестиційний фонд "Інвестохіллс Хеліантус", який діє в інтересах американських та європейських інвесторів, звернувся з відкритими листами до держорганів України, посольств США, Італії та ряду бізнес-асоціацій також "через свавільні дії співробітників Служби безпеки України, які мають ознаки замовного характеру".
 У фонді стверджують, що до замовної кримінальної справи причетний олігарх Костянтин Жеваго, якому ДБР оголосило підозру у розкраданні 2,5 млрд грн та який перебуває у розшуку. Також інвестори звернули увагу на абсурдність та вибірковість справи, яку відкрило СБУ.

Фонд та групу компаній "Інвестохіллс", яка управляє його активами в Україні, звинуватили у "державній зраді" через те, що вони купляли на відкритих торгах Фонду гарантування вкладів фізосіб у системі Prozorro.Продажі активи (права на кредити та заставне майно) збанкрутілих банків, які перед тим були пограбовані їх колишніми власниками.

25 серпня цього року силовики провели обшук у резидента "Дія Сіті" — IT-компанії Simcord, яка через війну переїхала в Мукачево на Закарпаття.

В статті також відмічається, що силовики можуть використовувати фактор війни у власних цілях, граючи на емоціях людей та спекулятивно використовуючи терміни "державна зрада", "зв’язки з росією". При таких умовах депутати ВРУ розглядають можливість розширення повноважень СБУ у частині проведення контррозвідувальних заходів до рішення суду.

Тяжка економічна ситуація в країні, дії правоохоронців та високі корупційні ризики можуть завдати шкоди у переговорах при залученні іноземних інвесторів в Україну. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини