Головна Новини Бізнес економіка Відновлення України після війни: як це має відбуватися та кому дадуть гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Відновлення України після війни: як це має відбуватися та кому дадуть гроші

Іван Компан заявив, що держава - це найбільше джерело корупції і найбільше джерело ризиків

9 серпня 2022, 17:05 comments1416
Поділіться публікацією:








Відновлення України після війни та контроль за коштами від закордонних партнерів — важлива тема, що наразі активно обговорюється в світі та в українському суспільстві. На конференції в Лугано було дві концепції: одна — це робить держава, а інша — це робить приватний сектор.  Як це може відбуватися та кому дадуть гроші. Хто це буде робити? Про це говорили експерти під час дискусії "Інвестиції в Україну під час війни" на порталі "Коментарі".

Відновлення України після війни: як це має відбуватися та кому дадуть гроші

Відновлення України після війни (фото з відкритих джерел)

Держава — найбільше джерело корупції і ризиків

Засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан вважає, що через корупційні ризики в державі, гроші на відбудову має отримати тільки приватний сектор.

"Ніякої держави, тільки приватний сектор. Бо держава у нас власне це — найбільше джерело корупції і найбільше джерело ризиків. От  повернуся до тих 25%, які хотіли до війни заробляти люди в Україні. Що таке 25-30% — це відображення того ризику, який є, так він просто виражений в числах. Якщо ми беремо тих 25-30%, то ризик проєкту якогось, який підприємці планували реалізовувати — це буде 5-7%. Все інше — це був ризик держави. Тому держава вона й представляє найбільший ризик зараз для підприємців. І давати їй гроші на відбудову ніхто дасть.  Тому я думаю не треба про це говорити. Але давати точно не потрібно. Надія справді на приватний сектор, але держава має створити умови для приватного сектору в цьому і є роль держави.

Має бути державна стратегія відновлення

Народний депутат України, член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Євген Петруняк розповів про роль держави та, хто має розпоряджатися інвестиціями, які прийдуть на відбудову України. 

"Погоджуюся, що основну роль у відбудові держави мусить відігравати вітчизняний малий, середній бізнес. Але ми маємо відштовхуватися від інтересів, від інтересів тих гравців, які будуть нам давати кошти на відбудову. Бо всі ми прекрасно розуміємо, що наша держава таких коштів немає. Однозначно буде реалізований якийсь план на кшталт плану Маршала, як після Другої світової війни. Тобто іноземні інвестори зберуться і вирішать в який спосіб вони будуть інвестувати, хто буде цими коштами буде розпоряджатися. І я взагалі думаю, що держава взагалі має брати участь не прямо в розподілі цих коштів, але принаймні стратегічне планування мусить бути. Ми повинні розуміти, які галузі є пріоритетні в той чи інший період часу. І взагалі, загальна стратегія відновлення держави мусить бути і вона зараз напрацьовується. І вже під ту стратегію, я впевнений, що наші закордонні партнери будуть виділяти гроші і вже вони нам будуть ставити умови в який спосіб вони будуть контролювати цільове використання цих коштів. Світова історія вже бачила такі складні ситуації, в яких опинилася Україна. І вже є приклади відновлення держав після війни. Всі такі відновлення здійснювалися за рахунок іноземних інвестицій. І тільки контроль цих інвестицій привів до того, що ці інвестиції були успішними і держави відбудувалися",- підсумував нардеп.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що експерти розповіли, куди українцям найкраще інвестувати свої кошти.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини