Головна Новини Бізнес економіка Рубль знову падає: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Рубль знову падає: яка причина

У РФ знову подорожчали долар і євро

5 грудня 2023, 20:47
Поділіться публікацією:

Попри зусилля влади РФ, російський рубль продовжує падіння. Про це пише видання The Moscow Times, передає портал "Коментарі".

Рубль знову падає: яка причина

Рубль знову обвалився. Фото з відкритих джерел

Видання повідомляє, що 5 грудня курс долара у Росії перевищив 92 рубля, а курс євро перетнув позначку у 100 рублів.

Як відзначає The Moscow Times, плани уряду РФ ввести тотальний контроль за валютною виручкою російських експортерів наразі не змогли стабілізувати курс рубля.

Видання так пояснює причини чергового знецінення рубля: "Податковий період залишився позаду, грудень традиційно важкий місяць для рубля, а тут ще й нафта подешевшала. Котирування основної російської марки Urals опустилися до $67 за барель".

Зазначається, у середньостроковій перспективі падіння рубля означає скорочення валютної виручки російських нафтовиків. За оцінками видання, у грудні можна чекати зниження надходжень валюти до РФ на 10-15% у порівнянні з жовтнем-листопадом, а тому малоймовірно, що у найближчий місяць рубль зможе зміцнитись.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у серпні 2023 року Центробанк Росії позапланово підвищив облікову ставку із 8,5% до 12% річних. Це рішення, як сказано в інформації регулятора, було ухвалено з метою обмеження ризиків цінової стабільності.

"Коментарі" також писали, що російська нафта через Туреччину попадала на грецький НПЗ. Вже звідти нафту продавали до Пентагону, незважаючи на міжнародні санкції. Маршрут постачання пролягав через нафтосховище в Туреччині, що дозволяло приховати належність нафти до РФ. Фактично право власності на продукцію кілька разів переходило з рук до рук, перш ніж вона досягла Греції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини