Головна Новини Бізнес економіка Що чекає на економіку України в майбутньому – про що говорить прогноз Єврокомісії
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає на економіку України в майбутньому – про що говорить прогноз Єврокомісії

Світовий ринок став відкритішим для української продукції і цим обов'язково слід скористатися

16 травня 2023, 18:22 comments5299
Поділіться публікацією:

Європейська Комісія опублікувала перший економічний прогноз для України від початку російського вторгнення. Що можна сказати, виходячи з наведених даних та прогнозів (серед іншого, зазначалося, що у 2022 році українська економіка впала на 29%, у 2023-му може зрости на 0,6%, а до 2024 року – на 4%)? Які у вас очікування від найближчого економічного майбутнього України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що чекає на економіку України в майбутньому – про що говорить прогноз Єврокомісії

Економіка України Фото: з відкритих джерел

Європейці нарешті звернули увагу на цифри, що майже за всіма показниками українська економіка зростає вже 10 із 14 місяців війни

Головний редактор Ukraine Economic Outlook (незалежна група економічного прогнозування), старший економіст UEO, викладач курсу макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ" Михайло Кухар поділився таким коментарем:

"Мені було дуже радісно бачити хоч обережний, але оптимістичний економічний прогноз для України. Європейці нарешті звернули увагу на цифри, які свідчать, що майже за всіма показниками українська економіка зростає вже 10 із 14 місяців війни".

Михайло Кухар нагадує, що Ukraine Economic Outlook оприлюднив свій прогноз зростання реального ВВП на 2023 рік у 2-3% на своїй Великій щорічній конференції ще у січні.

"При цьому ми також вважаємо, що зростання перейде в двозначні цифри після Перемоги України", – зазначає експерт.

Інвестор чекає на закінчення війни, щоб заходити в Україну для відновлення нашої країни, для створення інноваційних парків

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк наголошує, що допомогу, яку нам надають ЄС, США, Великобританія, Канада сприяє виживанню та розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.

"Але є багато факторів, які впливають на економіку. Це і війна, і законотворча діяльність парламенту, і дії податкової (те саме повернення збільшеної податкової ставки з 1 липня), – зазначає експерт. – Прогнозувати щось складно, адже ми не знаємо, скільки ще триватиме війна. Інвестор чекає на її закінчення, щоб заходити в Україну для відновлення нашої країни, для створення інноваційних парків тощо. Навіть зараз різні фонди та гранти допомагають переміщеному в безпечніші місця бізнесу (створення нових робочих місць, експорт продукції, забезпечення допомоги нашим виробникам, у тому числі, під час міжнародних виставок, форумів). Це свідчить, що світовий ринок став більш відкритим для української продукції. І цим обов'язково слід скористатися".

Ганна Крисюк звертає увагу, що в нас відбулося чимало законодавчих змін, які мають сприяти економічному зростанню в найближчому майбутньому.

"Є цікаві напрацювання першого віце-прем'єра, міністр економіки України Юлії Свириденко, багато інформаційних форматів, пов'язаних із порталом "Дія", що спростить ведення бізнесу, – зазначає експерт. – Саме у простоті та швидкості тих чи інших рішень, у зменшенні регуляції та податкового пресу на підприємців, у посиленні боротьби з корупцією, у припиненні рейдерства – запорука успіху. Тільки так економіка зможе швидко відновитися та набрати обертів після війни. Прекрасно, що ми маємо таку підтримку з боку демократичного світу – і окремих країн, і міжнародних структур, зокрема фінансових. Але важливо і щоб усередині країни робилися кроки для спрощення бізнесу, робилася ставка на інновації, на творчі ініціативи. Є питання до банківської системи, але й вони, сподіваюся, знайдуть ефективне вирішення".

Економічної катастрофи за більш ніж рік повномасштабної війни не трапилося, ми маємо певну стабільність

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь міркує так:

"Незважаючи на форс-мажорні обставини, на війну українська економіка тримається. Частина підприємств закрилася, частина скоротилася, частина пережила релокацію. Проте економіка працює. В тому числі завдяки макроекономічній допомозі наших партнерів. У прогнозних показниках зростання, гадаю, закладено й діяльність нашого військово-промислового комплексу, який зараз працює на повну міць".

Економічної катастрофи за більш ніж рік повномасштабної війни не трапилося, констатує експерт. Ми маємо певну стабільність. А тому, вважає він, можна погодитись із стримано оптимістичними прогнозами ЄК.

"Адже тут ще й питання геополітики, – пояснює Руслан Соболь. – Демократичний світ чітко дав зрозуміти, що Україну підтримуватимуть у військовому, фінансово-економічному, гуманітарному, дипломатичному, політичному плані. А після завершення війни – і у проведенні необхідних реформ, у відновленні. І це дуже важливо, що вірні партнери, союзники з нами будуть не просто до перемоги військової, а й після неї".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може наблизити падіння путінського режиму – чи річ у Путіні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини