Головна Новини Бізнес економіка Що думають керівники компаній про розвиток економіки в 2022 році: опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Що думають керівники компаній про розвиток економіки в 2022 році: опитування

Які очікування керівників підприємств щодо розвитку бізнесу в 2022 році в Україні

18 січня 2022, 09:30
Поділіться публікацією:

Нацбанк провів опитування керівників українських компаній щодо того як вони оцінюють розвиток економіки в  2022  році. Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

Що думають керівники компаній про розвиток економіки в 2022 році: опитування

Що думають бізнесмени про розвиток економіки, фото з відкритих джерел

За результатами дослідження, індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) зменшився в останньому кварталі 2021 року до 112.1%, влітку він становив 114.3%Значення індексу понад 100 вказує на те, що в суспільстві переважають позитивні економічні настрої.

Макроекономічна ситуація в Україні

Керівники підприємств вважають, що в 2022 році обсяги виробництва товарів і послуг будуть зростати поступово, а курс гривні зміцнюватиметься. За їх прогнозами середнє значення обмінного курсу буде 28.15 грн/дол. США. В той же час більше 50% респондентів відповіли, що обмінний курс буде триматися на рівні 28.00 грн/дол. США.

В той же час, опитані бізнесмени прогнозують ріст річної інфляції до 8.7%. 61,9% опитаних переконані, що інфляція буде вищою за 7.5%. Тому більшість респондентів — 79,9% очікують, що витрати на виробництво товарів будуть основним проінфляційним чинником. Також 43% опитаних вважають, що на виробництво в Україні мають сильніший вплив зміни цін на світових ринках, а от вплив курсу валют, на їх думку, зменшився.

Розвиток підприємств

Респонденти позитивно оцінюють поточний фінансово-економічний стан підприємств та їх роботу в 2022 році. Найбільш оптимістично висловилися представники компаній, що займаються торгівлею та переробною промисловістю. Не очікують позитивних змін лише підприємства енерго- та водопостачання. 

Зростання та збільшення обсягів виробництва і реалізації товарів та послуг прогнозують для себе представники всіх компаній, крім будівельних. Позитивні відповіді щодо власних очікувань дали 21.8% та 20.6% респондентів відповідно. Більшість опитаних говорять, що їх інвестиційні видатки на інвентар, обладнання, будівництво зростатимуть.

Також 18,6% респондентів очікують, що буде більше іноземних інвестицій в їхні проекти в 2022 році. Однак зменшилася кількість підприємств, що будуть залучати інвестиції із-за кордону, позитивно відповіли на це запитання лише 21,4% респондентів. 

В той же час бізнесмени говорять, що буде збільшено штат, особливо, такі прогнози дають представники підприємств торгівлі, добувної промисловості, будівництва, транспорту та зв’язку. В сферах економіки таких, як сільське господарство і переробна промисловість навпаки будуть скорочувати штат.

Респонденти говорять, що мають високі очікування щодо збільшення сум виплат працівникам в 2022 році, про це сказали 68.6% опитаних.

Тих, хто буде брати кредити в гривні, стало менше — 38,5% в порівнянні з 40,4% раніше. На думку респондентів, умови для отримання кредитів стали м'якшими, однак банки залишили високі кредитні ставки. Тому 34.9% опитаних будуть залучати інші джерела фінансування замість кредитів.

Квартальне опитування проводилося НБУ в листопаді-грудні 2021 року. В опитуванні взяло участь 688 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованих територій).

В опитуванні взяли участь керівники підприємств таких галузей: оптова і роздрібна торгівля (20.8%), переробна промисловість (18.3%), сільське господарство (14.7%), транспорт та зв’язок(13.2%), добувна промисловість (6.7%), енерго- та водопостачання(4.5%), будівництво (3.2%), інші (18.6%).

"Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України", -йдеться в тексті.

Як повідомляв портал "Коментарі", що треба знати українцям про кредитний договір онлайн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини