Головна Новини Бізнес економіка Що може полегшити життя бізнесу під час війни – про що свідчать існуючі проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може полегшити життя бізнесу під час війни – про що свідчать існуючі проблеми

Як виявилось, корупція, про яку так часто говорять на Заході, далеко не перша проблема, яка заважає бізнесу розвиватися в Україні

20 жовтня 2023, 14:50
Поділіться публікацією:

Згідно з результатами нового щомісячного опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, у вересні головними проблемами бізнесу в Україні стали "Зростання цін на сировину та матеріали" (1 місце), "Небезпечно працювати" (2-е місце, піднявшись з 6-го), "Нестача робочої сили" (3-е місце, піднявшись з 5-го) Далі слідує "Проблеми з логістикою", "Перебої з електроенергією". А ось неправомірні вимоги чи тиск правоохоронних органів займають, згідно з цим дослідженням, останнє місце у рейтингу. Як прокоментуєте ці результати? Які дії могла б вжити українська влада, щоб полегшити життя підприємцям? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що може полегшити життя бізнесу під час війни – про що свідчать існуючі проблеми

Бізнес в Україні. Фото: з відкритих джерел

Уряд і парламент нічого не можуть зробити, щоб полегшити життя бізнесу

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко наголошує, що подібні опитування хороші тим, що проводяться по всіх компаніях, розкиданих по всій території України. Починаючи від спрощенців і закінчуючи такими монстрами як ДТЕК, Нафтогаз тощо.

"Зрозуміло, що такі дослідження мають певну похибку. Але, в принципі, вони чітко показують, що насправді непокоїть наш бізнес, – зазначає експерт. – Логічно, що бізнес незадоволений високими цінами на сировину та матеріали, тарифами на енергію. Безумовно, на те, що відбувається, впливає війна. І оптові ціни на ту саму сировину зросли приблизно на 40%, і паливо подорожчало. Зрозуміло, що бізнес обурюється із цього приводу".

Скарги на дефіцит робочої сили також можна зрозуміти, вважає Олександр Охріменко. Дуже багато українців мобілізовано, чимало виїхало. І робочих рук просто не вистачає.

"Водночас, середня зарплата в Україні зростає. І продовжить зростання наступного року, причому швидкими темпами, прогнозує експерт. – Бізнес навчився працювати в умовах війни. Але йому катастрофічно не вистачає робочих рук. І доводиться переплачувати".

Безумовно, продовжує співрозмовник "Коментарів", є і небезпека роботи у зв'язку з ракетними, дроновими, бомбовими ударами з боку РФ, що не припиняються. При цьому, якщо раніше були відносно спокійні регіони, на тому ж заході країни, зараз під ударом усі. І це, звісно, дратує бізнес.

"Ну, а, де ж корупція? Адже ледь не з кожної праски кричать про корупцію в Україні! Виявляється – немає у бізнесу особливих проблем із цього приводу, – констатує Олександр Охріменко. – Як немає й особливих претензій до податкової, нібито до надмірного фіскального тиску. То може – і немає таких проблем, а є лише у когось установка їх роздмухувати?".

Враховуючи перераховане вище, уряд і парламент нічого не можуть зробити, щоб полегшити життя бізнесу, вважає експерт.

"Неможливо ухвалити закон, щоб знизити ціни на сировину, скасувати мобілізацію або змусити РФ не стріляти, – пояснює він. – Потрібно лише перемогти у цій війні!".

Владі слід бути чесною та відкритою у спілкуванні з українським бізнесом

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк поділилася таким коментарем:

"Я нещодавно почула від керівника одного з облцентрів, що головне завдання влади у ракурсі допомоги бізнесу – не заважати йому. Під час війни бізнес сам робить багато, щоб допомогти у ній перемогти. Так, представники нашого BUSINESSWOMAN Club (середній та великий бізнес) віддають не 10, а 80% доходів на українську армію. І тут би нам поєднувати зусилля з владою. Але остання знову починає перевірки бізнесу, причому навіть раніше, ніж сама заявляла. Під ударом опинилися навіть волонтерські проекти, які також опиняються під пильною увагою, як і ввезення гуманітарної допомоги. Це демотивує людей, які свій час, свої ресурси максимально віддають на допомогу ЗСУ".

За словами Ганни Крисюк, щоб полегшити життя підприємців, з ними як мінімум слід спілкуватися. Плюс – прислухатися до їхніх побажань. Шукати компромісні рішення.

"Коли йде війна дуже складно займатися бізнесом, – зізналася вона. – Легше все продати, виїхати за кордон та жити перший період на допомогу, вивчаючи закон тієї країни, куди перебрався, її мову, умови ведення бізнесу. І відкривати його вже там, у значно спокійніших, комфортніших умовах, за наявності чесної судової гілки влади тощо. Тож владі слід бути чесною та відкритою у спілкуванні з українським бізнесом. Пояснювати, чому запроваджуються ті чи інші нововведення. Вислуховувати контраргументи. Приймати рішення з урахуванням компромісу. Розуміючи, що держава існує за рахунок бізнесу, а ті ж чиновники отримують зарплату завдяки нашим податкам. Сподіваюся, компромісні рішення буде знайдено. Влада та бізнеси мають не конфліктувати (особливо у такий тяжкий час), а з розумінням ставитися один до одного".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як може змінитись російсько-українська війна – про що говорять дії США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 жовтня 2023, 14:02

Супер! Корупція зовсім не перешкода будь-де. До такого цинізму навіть на Росії не додумались, тому вони перебудували економіку і все більше посилюються. Контрольний зашморг все більше посилюється і породжує корупцію. Нові правила контролю накладаються на старі. У фіскальні вже напрямків спеціалізації більше ніж у медицині. Контроль став найбільшим бізнес-сегментом який генерує величезні тіньові потоки для юдеїв. Але причину знайшли в іншому. Чи буде прозріння як у Німеччини 1945, чи так і загине країна Баг, не зрозумівши причин?


Новини