Головна Новини Бізнес економіка Що не так з економікою України і чи дійсно країна на межі кризи
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так з економікою України і чи дійсно країна на межі кризи

Експерти розповіли, що заважає процвітанню економіки нашої держави, і яких заходів варто вжити для її розвитку

30 червня 2021, 11:59
Поділіться публікацією:

Все частіше українцям доводиться чути про те, що економіка в країні на межі кризи. Видання "Коментарі" вирішило звернутися до експертів, щоб дізнатися, що заважає українській економіці нормально розвиватися, яких заходів варто вжити для її процвітання, а також, які перспективи чекають нашу державу в економічному секторі.

Що не так з економікою України і чи дійсно країна на межі кризи

Економіка України - фото з відкритих джерел

У 2021 році економіка виросте на 20% в доларах і повернеться на рівень 2013 року

Експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін вважає, що на сьогодні в економіці України немає кризи.

"У 2021 році економіка виросте на 20% в доларах і повернеться на рівень 2013 року. А доходи бюджету будуть перевиконані на 90 млрд гривень. Це відбувається, зокрема, шляхом інфляції та високих цін на наш експорт, що дозволяють утримувати курс національної валюти", — пояснює експерт.

Що стосується довгострокового зростання, то, на думку Данила Моніна, потрібно застосовувати податкове стимулювання, запускати пенсійну реформу і кредитування реального сектора.

Зараз нам необхідно концентруватися не на двозначних показниках економічного зростання

Економічний експерт Олександр Гаврутенко міркує так: "Ідея здорової економіки полягає не стільки в тому, якими темпами вона зростає, а в тому, щоб це зростання було стабільним і безперервним. У цьому сенсі ознакою кризи вважається факт навіть не падіння рівня ВВП, а уповільнення його зростання або його нестабільність".

Олександр Гаврутенко підкреслює, що досягається такий стійкий і рівномірний розвиток економіки впровадженням ефективних державних інституцій, ринкової, фінансової інфраструктури, правового середовища, політичної стабільності та інших факторів, які створюють відкриту, вільну, конкурентну, справедливу, а значить і ефективну й самодостатню економіку.

"На противагу цьому можна прагнути до захмарних показників зростання через ручне управління економікою, через стимулювання її в окремих напрямках і "точках росту", чим всі ці роки й намагається займатися Україна. Але це ні до чого гарного не приводить, а тільки розбалансовує економіку, створює різні перекоси та неефективності, які в складних умовах призводять до глибоких і затяжних падінь. Власне і зараз нам необхідно концентруватися не на двозначних показниках економічного зростання, а на вибудовуванні інституційно збалансованого економічного середовища", — резюмує Олександр Гаврутенко.

Раніше портал "Коментарі" писав, що передбачає економічна стратегія України: плани і досягнення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини