Головна Новини Бізнес економіка Що не так з планом відновлення Fast Recovery: аналіз документу
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так з планом відновлення Fast Recovery: аналіз документу

Економіст проаналізував план відновлення та пояснив, чому він не дасть очікуваних результатів

6 липня 2022, 13:00
Поділіться публікацією:

Керівник економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук проаналізував представлений українським урядом план відбудови держави після війни на конференції в Лугано та опублікував свої думки на сторінці в Фейсбук.

"В черговий раз ні українцям, ні світовій експертній спільноті не представили для ознайомлення та вироблення рекомендацій, критичної оцінки якийсь зв'язковий текст проекту Плану, в якому можна було б побачити науковий фундамент, хід думок, логіку полісімейкерів, посилання на успішний міжнародний досвід, оцінку стану економіки та її інститутів, а також чітке науково-аналітичне супроводження запропонованих заходів та рішень. Натомість План у графічній формі, широкими мазками описує 850 проектів, присвячених ВПК, газу, інфраструктурі, залізниці, енергетиці, будівництву житла", — говорить автор допису.

Автори Плану не залишили без уваги екологію, інклюзивність, культуру і спорт, однак, на думку Ярослава Романчука, це "ідейний, інтелектуальний, науково-аналітичний, реформаторський потенціал України у її нинішньому вигляді". На його думку наразі ключовою проблемою України є гострий дефіцит зброї для ЗСУ та перемога над ворогом, що має чимало ресурсів воювати з Україною.

Що не так з планом відновлення Fast Recovery: аналіз документу

Фото ілюстративне / Pixabay

Експерт наводить приклади проектів, які включені до Плану, та м'яко кажучи не на часі, коли війна, наприклад, будівництво 7,5 тисяч лісових доріг чи будівництво "розумних мереж".

"План оновлення України є, по суті, набором побажань усіх державних структур, місцевих органів влади, а також усіх тих лобістів, які зуміли донести свої пропозиції до тих, хто сидів на зводі цього документа. Під цей позбавлений скромності план його автори планують отримати до 2032 року як мінімум, $750 млрд. Цю цифру, як і більшість параметрів ПВУ(Плану відновлення України), взято зі стелі. Вони є суб'єктивними проекціями чиновників, які вже бачать себе як рульові щедрі інвестиційні обози, як мінімум, на десять років вперед. Це план повної поразки економічної свободи країни. Це план зміцнення номенклатурно-силових угруповань. Це план єднання української та світової бюрократії та її комерційних структур. Це план позбавлення України статусу нового Заходу. Це План перетворення країни на хронічно неблагополучну, сварливу, старіючу "сіру", санітарну зону між варварською, імперською Росією та Європою", — наголошує Ярослав Романчук.

Експерт наголошує, що в Плані відродження України до 2032 року немає рішень щодо інфляції, банківської олігополії, монетарної політики та кредитування бізнесу на вигідних умовах. В документі не представлено ефективної реформи податкової системи та зменшення розмірів оподаткування, оновлення митної служби та боротьби зі "схемами".

"Зрозуміло, що параметри спрощення, як і інтенсивність конкуренції визначатиметься методичками самого Митного комітету на пару з чиновниками інших відомств. Неприкритий митний, грошово-кредитний, податковий, регуляторний схематоз червоною ниткою проходить через План", — наголошує автор допису.

В той час, коли війна забирає до 4,5 млрд доларів на місяць, а до кінця року на оборону треба буде викласти до 40 млрд доларів. В плані прописано "фінансування пріоритетів у 2022 році" $60 — 65 млрд без сектора оборони та безпеки. Тобто з витратами на армію Україні потрібно до 105 млрд доларів лише в 2022 році. До цієї суми можна додати ще 5-7 млрд доларів на витрати органів держуправління.

"У результаті українські чиновники бачать витрати держави у 2022р. у $110 -112 млрд. Для порівняння у мирному 2021-му було ~$87 млрд., включаючи пенсії та соціальні виплати. Якщо у 2021р. ВВП України був майже $200 млрд, то в цьому з урахуванням усіх параметрів він може знизитися до $120 млрд. Отже, українські чиновники бачать економіку воєнного часу та післявоєнного відновлення в режимі тотального одержавлення, державного інвестування та планування. Очевидно, під це заплановано розширення функцій та повноважень Офісу із залучення інвестицій та інвесторів для реалізації проектів Плану. Ця структура може стати головним шлагбаумом для реалізації проектів на сотні мільярдів доларів", — зазначає Ярослав Романчук.

Експерт робить висновки, що цей документ:
1) представляє інтереси, насамперед, української та міжнародної бюрократії;
2) представляє політичні, комерційні та ідеологічні інтереси міжнародних лобістів економічних організацій;
3) не передбачає створення потужної, вільної, приватної економіки з головним двигуном в особі підприємця;

4)є інституційним продовженням тих хибних практик, які привели Україну ще до війни у ​​статус найбіднішої країни Європи;
5) ігнорує теорію та практику провалів держави загалом та якості інститутів української економіки;
6) ігнорує науково обґрунтовану, історично перевірену теорію підприємницького зростання. Жодна країна світу за всю історію людства не пройшла шлях з бідності до процвітання за рахунок тих програм, джерел та інструментів, які викладені в ПВУ.

Як писав портал, що включає План відбудови України Fast Recovery.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Андрей

6 липня 2022, 12:33

Только Геннадий Балашов и его партия 5.10 может спасти эту поганую страну насыщенную сегодня прямыми врагами Украины - всем правительствои и депутанами, и продажным президентом в офшоре !


Новини