Головна Новини Бізнес економіка Що відбувається з експортом в Україні – чому лише IT-галузь демонструє зростання
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з експортом в Україні – чому лише IT-галузь демонструє зростання

Порти у західних сусідів України вже перевантажені, нам просто не вистачає вагонного складу, щоб експортувати всю продукцію

7 березня 2023, 17:10 comments2725
Поділіться публікацією:

За рік повномасштабної війни з Росією експорт товарів з України у 2022 році скоротився на 35% – до 44,2 млрд. доларів. Це випливає із рейтингу, опублікованого українським Forbes. Єдина галузь, за якою є позитивна тенденція – IT-послуги (зростання майже на 6%). Лідерами ж за обсягами експорту 2022-го стали агропромисловий та гірничо-металургійний комплекси. Про що говорять наведені дані? Що і за яких умов може змінитися 2023-го? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що відбувається з експортом в Україні – чому лише IT-галузь демонструє зростання

Експорт. Фото: з відкритих джерел

В Україні перекрито порти, немає авіасполучення і це головна проблема

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк наголошує, що головна проблема – логістична.

"Перекриті порти, немає авіасполучення. Відповідно, основна частина експорту йде або залізницею, або автомобільними трасами. Фото з митно-пропускного пункту Рава-Руська (Львівська область) демонструють усю складність ситуації. Великі черги. Причому тут мало що залежить від нас – це передусім питання до польської сторони. Порти наших західних сусідів теж перевантажені. Нам елементарно не вистачає вагонного складу, щоб одночасно експортувати агро- та металургійну продукцію", – розповідає нардеп.

Крім того, продовжує він, частину території окуповано, заміновано, не засіяно. Величезна частина металургії просто знищена.

"Перестали існувати найпотужніші підприємства у моєму рідному Маріуполі. Частина виробництв перебуває у вимушеному простої. Це й логістичні проблеми – основні чинники, що вплинули на такі сумні дані щодо експорту, – пояснює Ярослав Железняк. – Що стосується IT, то, зі зрозумілих причин, вищезазначене не вдарило по цій галузі. Відповідно – хоч тут бачимо позитивні дані. І є перспективи зростання. Якщо говорити про аграрні перспективи, тут все залежить від продовження функціонування зернового коридору (відповідне рішення буде ухвалено найближчим часом, термін попередніх угод спливає 18 березня). Що стосується металургії, на жаль, ситуація поки що навряд чи зміниться на краще".

Потенціал зростання IT-галузі у 2023 році під серйозною загрозою

Економіст, член товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран пояснює:

"Основним чинником впливу на експорт стало блокування українських портів. Зернова угода трохи виправила ситуацію, але лише в аграрному сегменті. У сегменті послуг експорт IT-послуг справді збільшився на 5,8% до 7,3 млрд доларів. Але, швидше за все, 2023 року галузь очікує скорочення через податкові інновації".

По-перше, зазначає аналітик, 2023 року законодавці прибрали пільги з ПДВ для IT-галузі. По-друге, збільшення податкового навантаження для ФОП з 2 до 5% призведе до того, що українська юрисдикція для IT-фрілансу втратить свої переваги, наприклад, порівняно з Грузією.

"Кроки податкової влади щодо IT-галузі не продумані, – вважає Віталій Шапран. – Слід враховувати, що IT-фахівці не прив'язані до країни чи будь-якого місця, багато хто з них виїхав за кордон. Більшість уже втратила статус податкового резидента України. Погіршення умов для них може призвести до зменшення кількості учасників цього ринку, які здійснюють операції через нашу юрисдикцію".

На думку експерта, потенціал зростання IT-галузі у 2023 році під серйозною загрозою.

"Інша проблема експорту ІТ-галузі полягає в тому, що переважний обсяг експорту – це коди, а не готовий продукт. По суті, ми експортуємо IT-сировину до інших країн, де її потім допрацьовують та продають у формі програмного забезпечення, – розповідає Віталій Шапран. – Державі слід задуматися про те, що відбувається, оскільки експорт готового продукту давав би більшу додану вартість. Але для цього слід стимулювати галузь. А ми поки що спостерігаємо зворотну картину".

Після блокування росіянами морських портів – український експорт зупинився

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін називає ситуацію абсолютно прогнозованою.

"За рік широкомасштабної російської агресії Україна втратила 30% ВВП. І, як наслідок, 40% від експорту. Основні шляхи руху українського експорту – це завжди порти. Металургійний – Маріуполь, зерновий – порти Чорного моря (Миколаїв, Одеса). Після блокування росіянами цих портів український експорт зупинився. Тож бачимо катастрофічне падіння. Ми втратили практично 40% металургійного експорту, дуже впали у зерновому", – пояснює експерт.

За його словами, ситуацію дещо виправила зернова угода, яка почала діяти із серпня. Зараз Україна порушує питання про те, щоб розширити її (термін дії нинішньої закінчується 18 березня) і на Миколаївські порти.

"Але я маю великий сумнів, що це станеться. Там є Кінбурнська коса, на якій поки що стоять росіяни. І вони будуть обстрілювати всі кораблі, що проходять повз. Тож поки їх не виженемо, навряд чи вдасться відкрити Миколаївські порти, – вважає Олег Пендзін. – Якщо говорити про очікування, то сподіваємося, що економічне падіння припиниться. Прогноз Мінекономіки на 2023 рік – 1% зростання ВВП. Тож, швидше за все, цього року ми не побачимо різкого покращення економічної ситуації. Поки триває війна – так воно й буде".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні висновки битви за Бахмут: чому завдання вже виконане – чого варто чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини