Головна Новини Бізнес економіка Шмигаль закупив австрійські пожежні машини, позбавивши заробітку вітчизняне високотехнологічне виробництво
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль закупив австрійські пожежні машини, позбавивши заробітку вітчизняне високотехнологічне виробництво

Без роботи найближчим часом можуть залишитися понад 600 співробітників українського підприємства

21 вересня 2020, 21:24 comments1583
Поділіться публікацією:

Олександр Соколовський, член Спілки підприємців України переконаний в тому, що Прем'єр-міністр України робить все, щоб знищити цілий напрям в машинобудуванні країни — а саме високотехнологічне виробництво пожежно-рятувальної техніки.

Шмигаль закупив австрійські пожежні машини, позбавивши заробітку вітчизняне високотехнологічне виробництво

Джерело: www.cargonews.lt

"Австрійському виробнику — робочі місця і замовлення, нам борги по кредитах і закриття виробництва!" — саме так починає свій пост Соколовський.

Йдеться про те, що Прем'єр Шмигаль разом з главою МНС взяв у Австрії кредит на 250 млн євро строком на 10 років на закупівлю пожежної техніки австрійського виробництва з терміном поставки 5 років. Такий крок при наявності вітчизняного унікального виробництва ПК "Пожмашина", м.Прилуки, де на даний момент працює більше 600 співробітників і яке за 2015-2020 рік заплатило до бюджету понад 220 млн грн податків призведе до того, що підприємство просто загине. Адже потреби України в пожежній техніці в найближчі 10 років будуть покриті.

Також експерт відкидає варіант просування вітчизняної техніки до Європи.

"Можна, звичайно, пробиватися на європейський ринок, але ніхто нас там не чекає — і це окрема історія, як в Європі (незважаючи на те, що виробництво сертифікована за системою ISO згідно євростандартів) навчилися не пускати нашу пожежну техніку, яка за цінами нижче і по якістю не поступається", — підкреслює Соколовський.

Також, за словами експерта, в 2015 році компанія виробила модернізацію виробництва. На даний момент, 10% продукції "Пожмашина" експортується до Казахстану, Айзербаджану, Туркменістану та іних краін. А решта — на вітчизняний ринок. За останні 5 років для внутрішнього ринку було виготовлено понад 500 одиниць пожежно-рятувальної техніки на більш ніж 2,7 млрд грн.

За словами Соколовського, під найактивнішим напором лобістів з ЄС було загальмовано прийняття в Україні пілотного закону про локалізацію хоча б на рівні 25-40% в машинобудуванні. У цьому випадку мова б йшла про рівні умови з постачальниками австрійської пожежної техніки, в можливо в майбутньому і про преференції.

На даний же момент все вийшло навпаки:

- Австрійське підприємство буде забезпечено роботою на найближчі 5 років, передоплатою і гарантованим замовленням на 250 млн євро.

- Закупівля іноземної техніки обійшлася Україні в два рази дорожче, ніж якби уряд підтримала внутрішнього виробника.

- Кредит, взятий прем'єром України, доведеться повертати платникам податків.

- Без роботи, якщо не буде альтернативи, залишиться понад півтисячі людей.

- Схема з "дружнім австрійським кредитом" показує, як при бажанні обійти Закон України "Про громадські закупівлі" і систему Prozorro дуже легко.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що Денис Шмигаль розвіяв міфи про проект держбюджету-2021.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини