Головна Новини Бізнес економіка Штрафи відв'яжуть від прожиткового мінімуму - Марина Лазебна
commentss НОВИНИ Всі новини

Штрафи відв'яжуть від прожиткового мінімуму - Марина Лазебна

Мінсоцполітики ініціює зміни у законодавстві, щоб полегшити навантаження на українців

25 жовтня 2021, 13:12
Поділіться публікацією:

Міністерство соцполітики пропонує змінити законодавство у визначенні штрафів, пояснила чиновниця у інтерв'ю телеканалу "Дом".

Штрафи відв'яжуть від прожиткового мінімуму - Марина Лазебна

Марина Лазебна, міністр соціальної політики - фото Faсebook відомства

Марина Лазебна, міністерка соцполітики, анонсувала, що незабаром розмір штрафів, які сплачуватимуть українці, буде розраховуватись по новому. Зараз вони грунтуються на розмірі прожиткового мінімуму громадян. Замість цього планують, що штрафи визначатимуться залежно від так званої базової величини.

Чиновники проаналізували 180 законів, у яких розмір  різних виплат, зборів, штрафів є кратним прожитковому мінімуму. На їхню думку, розміри штрафів надто великі для пересічних громадян. Методологію для їхнього розрахунку пропонують змінити. Розмір пенсій, соцвиплат та мінімальної зарплатні зміни не зачеплять: вони і далі визначатимуться залежно від прожиткового мінімуму.

Фахівці міністерства розробили комплекс пропозицій, які вже внесені у чотири законопроєкти: опис методології нарахувань, відв'язка штрафів від прожиткового мінімуму, встановлення базових величин для штрафів та соцвиплат. 

Прожитковий мінімум на людину оновлюється щороку і визначається законом про Дербюджет України на поточний рік. Він відрізняється для різних соціальних та демографічних груп: для дітей до і після 6 років, для працездатних і непрацездатних, для суддів та прокурорів, — і  змінюється протягом року мінімум двічі.

Базова величина – новий показник, який буде окремим рядком прописаний у Держбюджеті. Базова величина для грошових платежів та стягнень стане основою для розрахунку штрафів. У січні 2022 р. вона буде рівна мінімальному прожитковому мінімуму для працездатних осіб, а потім буде визначатись законом про бюджет на відповідний рік. 

Пропозиція щодо базових показників внесена у законопроєкт №5045 "Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)", ініціатор – Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр, головний комітет – комітет з соцполітики, очолюваний Галиною Третьяковою. Міністерство фінансів вказало, що проєкт потребує доопрацювання, крім того не вказано, звідки брати кошти на його реалізацію – на середньостроковий період  фінансового забезпечення на реалізацію законопроєкту не буде. 

Видання "Коментарі" раніше публікувало пояснення Мінсоцполітики, як отримати субсидію тим, хто має борги за житлово-комунальні послуги




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини