Головна Новини Бізнес економіка Складний час для підприємців: які випробування чекають на український бізнес найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Складний час для підприємців: які випробування чекають на український бізнес найближчим часом

Експерти вважають, що уряду доведеться якось вирішувати питання щодо вартості газу для підприємств

27 жовтня 2021, 14:07
Поділіться публікацією:

Які важливі для українського бізнесу події відбулися останнім часом та можуть відбутися в Україні у листопаді? Чи допомагає підприємцям у цей складний час (ситуація з коронавірусом, підвищення цін на газ) влада? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Складний час для підприємців: які випробування чекають на український бізнес найближчим часом

Складний час для підприємців: які випробування чекають на український бізнес найближчим часом - фото з відкритих джерел

Якщо йдеться про розвиток, то законопроект №5600 слід знімати з розгляду

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко із позитивів жовтня називає рішення Мінфіну та Кабміну загалом про продовження кредитування програми 5-7-9% для малого та середнього бізнесу.

"Зокрема, цією програмою зможуть скористатися тепер ФОПи з річним обігом до 50 млн грн. Щоправда, постає питання, скільки грошей і звідки візьме на цю програму уряд. Але думаю, що в процесі прийняття держбюджету-2022 ми отримаємо відповідь на це питання", – зазначає експерт.

Щодо інших базових моментів у ракурсі українського бізнесу, то влада, на думку Юрія Гаврилечка, має для себе чітко визначити, що вона вважає пріоритетом: розвиток економіки загалом та бізнесу зокрема – чи спробу утримати поточну фінансову ситуацію, прагнучи наповнити бюджет тут і зараз усіма можливими способами. Не замислюючись про перспективи.

"Якщо йдеться про спроби утримати ситуацію, не даючи поштовху до розвитку, то можна прогнозувати прийняття в листопаді сумнозвісного "ресурсного" законопроекту №5600 . Як наслідок – посилення фіскального тиску, збільшення "тіні" та подальша стагнація в економіці України. Якщо ж мова про розвиток, то законопроект №5600, проти якого, мабуть, уперше за всю історію незалежної України виступають і дрібні підприємці (ФОП), і великі промислові корпорації, треба знімати з розгляду. Ті 34 млрд, які, за задумом уряду, можна видоїти з бізнесу на наступний рік завдяки цьому закону не такі великі гроші. А ось втрати від відходу бізнесу в тінь будуть значно суттєвішими", – прогнозує Юрій Гаврилечко.

Він також вважає, що уряду доведеться якось вирішувати питання щодо вартості газу для підприємств. І нагадує, що згідно з дослідженням Федерації роботодавців України, за ціни на газ у 50 тис грн за тисячу кубів, чи не половина вітчизняних промпідприємств може зупинитися – через те, що працювати буде нерентабельно.

Ухвалено понад 25 законодавчих актів, спрямованих на посилення контролю над підприємцями та громадянами, на збільшення повноважень нашого корумпованого держапарату

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович зізнався:

Таке відчуття, що все, що робить уряд, спрямоване на збільшення податкового навантаження, посилення адміністративного тиску, погіршення бізнес-клімату. У нас прийнято понад 25 законодавчих актів, спрямованих на посилення контролю за підприємцями та громадянами, на збільшення повноважень нашого корумпованого держапарату. На жаль, але жодних покращень для підприємців я в найближчому майбутньому не бачу".

За словами експерта, всі корупційні схеми, які були у податковій та митній системах, продовжують працювати. Точно як працювали за Януковича та Порошенка, хіба що з незначними нюансами.

"Люди, які зараз очолюють економіку – Гетманцев та Милованов – відкрито кажуть, що зростання ВВП у нас буде лише 2-3% на рік. Тоді як увесь світ зростає на 4-5% річних. Тобто українська економіка продовжуватиме відставати – все більше з кожним роком. Суть неуспіху нашої країни – величезний, неймовірно роздутий державний апарат, – вважає Павло Себастьянович. – Він з'їдає та перерозподіляє через себе 46% ВВП. За такої цифри жодна держава не здатна рости. І доки вона не буде знижена до 25-30%, жодного економічного зростання не буде".

Раніше на порталі "Коментарі" зростання цін на світових ринках: до чого готуватися українському споживачеві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини