Головна Новини Бізнес економіка Стало відомо, скільки Нацбанк "надрукував" для держбюджету грошей
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки Нацбанк "надрукував" для держбюджету грошей

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Нацбанк закупив військові облігації на 240 млрд грн

22 липня 2022, 17:50
Поділіться публікацією:

Національний банк придбав в оборонного відомства — Міністерства фінансів України ще на 15 млрд грн військових облігацій. Про це йдеться у повідомленні на сайті Національного банку.

Стало відомо, скільки Нацбанк "надрукував" для держбюджету грошей

Національний банк знову купив у Міністерства фінансів військові облігації (фото з відкритих джерел)

Окрім цього стало відомо, що регулятор наразі має у своєму портфелі державних облігацій на загальну суму 543,61 млрд грн, з них - 240 млрд грн були придбані з 24 лютого під час повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про небачений стрибок долара та стабільність євро. Курс долара НБУ змінив (підняв 21 липня на 25% – до 36,5686 грн/долар), а курс інших валют – ні. Сьогодні офіц. курс євро 29,81.  Економічний аналітик Борис Кушнірук вважає, що на цьому справді можуть заробити. І це неприємна історія. НБУ мав одночасно зі зміною курсу долара змінювати і курс євро.  Голова Комітету економістів України Андрій Новак заявив, що аргументи, наведені НБУ щодо просідання гривні на 25% до долара, м'яко кажучи, не витримують критики. Там пояснюють свої дії тим, що була велика різниця між офіційним курсом та так званим ринковим. І що багато спекулянтів на цьому наживалося. Але НБУ для того й існує, щоби забезпечувати курсову політику. За словами Андрія Новака, друге твердження, що на світовому ринку долар зміцнився по відношенню до інших твердих валют. І став навіть дорожчим за євро, чого давно не було. Але зміцнився долар по відношенню до інших валют не на 25%! І третє, наголошує експерт, НБУ відповідає за курс та курсову політику, стабільність національної грошової одиниці (навіть у законі про Нацбанк це чітко прописано). І він має такий інструмент як золотовалютні резерви.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини