Головна Новини Бізнес фінанси Небачений стрибок долара та стабільність євро: хто на цьому заробить та як
commentss НОВИНИ Всі новини

Небачений стрибок долара та стабільність євро: хто на цьому заробить та як

Експерти пояснили, чому до рішення НБУ стрімко підняти курс долара в Україні дуже багато запитань

21 липня 2022, 15:25 comments1793
Поділіться публікацією:

Курс долара НБУ змінив (підняв 21 липня на 25% – до 36,5686 грн/долар), а курс інших валют – ні. Сьогодні офіц. курс євро 29,81. Хто на цьому заробить і як? І чи заробить? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Небачений стрибок долара та стабільність євро: хто на цьому заробить та як

Курс валют. Фото: із відкритих джерел

Якщо НБУ на міжбанку продаватиме євро за офіційним курсом, то просто на крос-курсі можна заробляти 25%

Економічний аналітик Борис Кушнірук вважає, що на цьому справді можуть заробити. І це неприємна історія. НБУ мав одночасно зі зміною курсу долара змінювати і курс євро. А так…

"Те, що на сайті НБУ офіційний курс євро залишається 29,81 грн, а курс долара стрибнув на 25% (понад 36,5 грн за долар) можуть списати на якусь помилку. І потім виправити. Але за цим можуть стояти і певні корупційні інтереси. Якщо НБУ продаватиме на міжбанку євро за офіційним курсом (по 29,81 грн за 1 євро), то просто на крос-курсі (співвідношення курсу однієї валюти до іншої валюти) можна заробляти 25%. Просто купуючи недооцінений євро", – наголосив експерт.

Те, що Нацбанк допускає в Україні наявність кількох паралельних курсів гривні, говорить про абсолютну профнепридатність керівництва НБУ

Голова Комітету економістів України Андрій Новак так прокоментував ситуацію:

"Почнемо з того, що аргументи, наведені НБУ щодо просідання гривні на 25% до долара, м'яко кажучи, не витримують критики. Там пояснюють свої дії тим, що була велика різниця між офіційним курсом та так званим ринковим. І що багато спекулянтів на цьому наживалося. Але НБУ для того й існує, щоби забезпечувати курсову політику. І те, що центральний банк країни припускає в Україні наявність кількох паралельних курсів національної грошової одиниці, говорить про абсолютну профнепридатність керівництва НБУ".

За словами Андрія Новака, друге твердження, що на світовому ринку долар зміцнився по відношенню до інших твердих валют. І став навіть дорожчим за євро, чого давно не було. Але зміцнився долар по відношенню до інших валют не на 25%!

І третє, наголошує експерт, НБУ відповідає за курс та курсову політику, стабільність національної грошової одиниці (навіть у законі про Нацбанк це чітко прописано). І він має такий інструмент як золотовалютні резерви. Так, ми перебуваємо у стані війни, це впливає на економіку та фінансову систему країни, але навіть у цьому стані війни Україна отримує небачену раніше допомогу. І не лише озброєнням, а й твердими валютами – доларами, євро, фунтами, канадськими доларами. З огляду на таку масштабну зовнішню валютну підтримку НБУ має всі умови для забезпечення стабільного курсу гривні. У всякому разі, щоб не допускати таких величезних стрибків як девальвація гривні на 25% миттєво.

"Ну і, безумовно, нелогічні дії – зниження курсу гривні до долара, не змінюючи курс національної валюти по відношенню до євро (хоча б у пропорції ослаблення євро щодо долара на світовому валютному ринку). Якщо НБУ девальвував грн по відношенню до долара на 25%, як мінімум, те саме слід було зробити і у випадку з євро. Фактично НБУ, аргументуючи ослаблення гривні до долара на 25% боротьбою зі спекуляціями, сам відставляє місце для таких спекуляцій, залишаючи курс євро колишнім", – підсумував Андрій Новак.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Україні злетів курс долара: чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини