Головна Новини Бізнес економіка Ставки за депозитами в Україні: експерт назвав три тенденції 2021 року
commentss НОВИНИ Всі новини

Ставки за депозитами в Україні: експерт назвав три тенденції 2021 року

На ринку депозитів в нинішньому році будуть переважати три тенденції

1 березня 2021, 19:11
Поділіться публікацією:

В кінці минулого року інфляція в Україні прискорилася і досягла середини цільового діапазону 5% і сьогодні ще до кінця не зрозуміло, як це відіб'ється на депозитних ставках в поточному році, особливо, на тлі пандемії коронавірусної інфекції. Про це йдеться в матеріалі видання "Коментарі".

Ставки за депозитами в Україні: експерт назвав три тенденції 2021 року

Фото з відкритих джерел

Так, члени комітету монетарної політики НБУ стурбовані підвищенням інфляційного тиску в кінці 2020 року — початку 2021 року.

"Зростання числа нових випадків зараження коронавірусом в Україні в останні місяці не вплинуло на темпи відновлення економіки. Проте, нова хвиля COVID-19 може обмежити споживчий попит і сповільнити відновлення в секторах, орієнтованих на внутрішній ринок, особливо в секторі послуг", — вважають члени комітету.

У той же час у представників українських банків є своя думка на цей рахунок.

Так, керівник із послуг транзакцій "Райффайзен Банк Аваль" Сергій Анніков вважає, що на ринку депозитів в нинішньому році будуть переважати такі тенденції:

- зниження процентних ставок як в гривні, так і у валюті;

- прискорення темпів зростання депозитів, починаючи з другого кварталу;

- також виросте частка вкладів "до затребуваності".

Відзначимо, на початку 2021 року середні процентні ставки банків за новими депозитами в гривні для населення склали 8,0% річних — в січні-2021 ставки залишилися на тому ж рівні, що і в грудні-2020.

Тоді як ставки за новими депозитами для населення в іноземній валюті в перший місяць поточного року становили 1,2% річних. Для підприємств ставки за гривневими депозитами в січні були на рівні 3,8%, як і за місяць до цього, а ось за валютними депозитами процентні ставки виросли — з 1,1% до 1,2% річних. Депозитний портфель банків у січні 2021 року скоротився на 0,4% до 1 343 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що весна почалася з різкого подорожчання долара.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини