Головна Новини Бізнес економіка Тарифи в Україні: як оптимізувати ціну на електроенергію
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифи в Україні: як оптимізувати ціну на електроенергію

Експерти пояснили, що держава може зробити, щоб не підвищувати вартість електрики в майбутньому

8 липня 2021, 14:33
Поділіться публікацією:

Тарифи в Україні: як оптимізувати ціну на електроенергію

Експерти розповіли, як оптимізувати вартість електроенергії. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Тарифи на комунальні послуги продовжують хвилювати українців. І хоча вартість електроенергії поки залишається незмінною  1,68 грн за 1 кВт/год., — розмови про можливі цінові гойдалки регулярно з'являються в суспільстві. "Коментарі" попросили експертів пояснити, як можна оптимізувати ціну на електроенергію.

Фахівці стверджують, що в першу чергу від керівництва країни слід вимагати ліквідації "фірм-прокладок" та усунення монополій. Але на це, зрозуміло, потрібна політична воля і здатність цим монополістам протистояти.

"Нам потрібен соціальний енерготариф, який був би нижче собівартості. І просто необхідна національна промислова політика, чітко розроблена система, що дозволяє захищати інтереси споживачів. Якщо приватний бізнес хоче продавати електроенергію за собівартістю або вище, нехай тоді побудує енергоблоки, станції та інші об'єкти паливно-енергетичного комплексу. На мій погляд, нам потрібно ввести мораторій на підвищення комунальних тарифів", — говорить український фінансовий аналітик Олексій Кущ.

При цьому фахівці підкреслюють, що чинна влада начебто демонструє повне небажання створювати здорову конкуренцію на паливно-енергетичному ринку.

"В країні присутня неймовірна централізація. Якщо Ахметов є основним постачальником, то Коломойський і Пінчук — це головні споживачі. В таких умовах народжуються монополії, які не збираються якось розкривати механізми своєї роботи і чинять опір будь-якій прозорості і реформам. Ситуація на ринку електроенергії в Україні є відображенням проблем в масштабі цілої країни: відсутність реального бажання боротися з монополіями і створення конкуренції. За відсутності прогресу по цій лінії поліпшення ситуації в кращу сторону не відбудеться", — підкреслює аналітик TeleTrade Сергій Родлер.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що може бути з енергетичним ринком України після відмови від електрики з Білорусі та Росії. Детально про думку експертів — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як змінилися тарифи на газ для українців в липні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини