Головна Новини Бізнес економіка Тепер, як у Польщі: бізнесу видають гроші – як їх отримати, у чому ризик
commentss НОВИНИ Всі новини

Тепер, як у Польщі: бізнесу видають гроші – як їх отримати, у чому ризик

В уряді вже заявили, що головна мета нового проекту – створити десятки тисяч бізнесів та сотні тисяч робочих місць

2 липня 2022, 13:00
Поділіться публікацією:

В Україні з 1 липня можна подати заявку на участь у раніше анонсованому проекті "єРобота", який дозволяє громадянам отримати гроші від держави для підтримки бізнесу. Зробити це можна через портал Дія, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Експерти оцінили ці ініціативи спеціально для видання "Коментарі".

Тепер, як у Польщі: бізнесу видають гроші – як їх отримати, у чому ризик

Гроші. Фото із відкритих джерел

Проблема в тому, що для отримання гранту потрібно працювати по білому

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко наголошує, що ідея грантів – це європейська модель економіки.

"Дуже часто, коли говорять та хвалять економіку Польщі, забувають, що вона багато в чому розвинулася завдяки грантам для бізнесу, – зазначає експерт. – Україна лише вчиться це робити. Ще й у військових умовах. Але тут важливе бажання. Проблема в тому, що для отримання гранту потрібно працювати білим. А для нашого бізнесу це завжди складно. Дуже часто наші бізнесмени думають, що можна трохи по білому і трохи по чорному. В результаті виходить "по сірому". І такі гранти не одержують".

На думку Олександра Охріменка, охочих отримати грани буде дуже багато, тим більше це зробити легко через Дію.

"А ось, коли підприємці дізнаються, що вони мають робити – і що їм буде заборонено робити – то дехто, швидше за все, передумає", – прогнозує економіст.

Гранти дозволяють бізнесу протриматися певний час, але не нескінченно

Член експертної ради з фінансової грамотності при Фонді гарантування вкладів населення, президент ГО "Партнер" Сергій Івагло розмірковує так:

"Наступні мінімум два роки малий та середній бізнес може виживати лише завдяки серйозній грантовій допомозі. Для придбання обладнання, для оплати мінімальної зарплати, для оренди приміщень, для операційних витрат. Причому гранти мають бути безповоротними, як ті, що мають намір надавати у рамках проекту "єРобота". Враховуючи військовий стан, багатьом бізнесам доводиться переформатуватись. Ринок кардинально змінився, у деяких містах зменшившись на 50-70%.

Сергій Івагло зазначає, що підтримка країн, які пережили війну (наприклад, колись складали Югославію), будувалася саме на грантах, які дозволили не втратити середній клас – дрібне та середнє підприємництво. Цей бізнес отримав можливість вижити, доки у країнах не відновився відносний світ, не почав нормально працювати ринок, не підвищилася купівельна спроможність населення.

"Гранти дозволяють бізнесу протриматися певний час. Але не безкінечно. Отже, держава має докласти максимум зусиль, щоб ми скоріше виграли цю війну. Лише після цього наш ринок почне відновлюватись. На що може знадобитися півтора-два роки, – наголошує експерт. – При цьому грантові підтримки після війни можуть тривати до десяти років. За цей час держава та зовнішні донори мають відновити економіку загалом та активність малого та середнього бізнесу – зокрема".

Читайте також на порталі "Коментарі" — авіація РФ "дуже добре потрапила" за своїми ж позиціями на Херсонщині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини