Головна Новини Бізнес економіка Тимчасове скасування аукціонів на Prozorro: експерти оцінили рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Тимчасове скасування аукціонів на Prozorro: експерти оцінили рішення

Фахівці розказали про ризики такого рішення

16 січня 2023, 17:00
Поділіться публікацією:

Кабінет Міністрів прийняв рішення тимчасово відмінити аукціон для відкритих торгів з особливостями на Prozorro. Нововведення покликані створити рівні можливості для всіх учасників закупівель під час регулярних і тривалих відключень електроенергії. 

Тимчасове скасування аукціонів на Prozorro: експерти оцінили рішення

Фото: pixabay.com


“Коментарі” попросили експертів висловитися з приводу рішення влади. 

Економіст Андрій Гарнат прокоментував так:


“Згадайте з чого починалася робота цієї системи, яка ключова проблема була. Протягом першого року роботи держпідприємства, які здійснюють закупівлі через цю систему, навчилися шляхом використання 5-6 варіантів маніпулювання на торгах, проводити своїх попередньо обумовлених постачальників. Ця проблема актуальна й донині, до того, як аукціони були тимчасово зупинені”. 


На його думку, після цього нововведення мало що зміниться. 


“Ті постачальники, які були наближені до держпідприємств, продовжать з ними працювати”, — зазначив він. 


Руслан Соболь, очільник Асоціації малого й середнього бізнесу каже: у військовий час продаж державного майна має бути призупинений. 


“Але не всім скасовано аукціони. Деякі все ж відбуваються. Це величезне питання. Якщо нас слухатимуть чи читатимуть потенційні інвестори, я би попередив, що може трапитися так, що після нашої перемоги всі аукціони, які були проведені під час військових дій, будуть скасовані”, — зауважив Соболь. 


Він також звернув увагу, що малий бізнес, який потребує держзамовлень, часто обходять стороною. 

“Сподіваюся, що і НАБУ, й інші органи, які утримуємо нашими податками, уважно спостерігають за тендерами, — продовжив експерт. — І суб’єкти господарювання, яким необхідні державні замовлення, щоб вижити… вони їх не отримують, на жаль, часто-густо”. 


Як відомо, раніше заступниця міністра економіки України Надія Бігун розказала, чому було вирішено скасувати аукціон. За її словами, якщо на початку осені частка торгів із одним учасником становила приблизно 60%, то до кінця грудня цифра зросла до 88%. Бізнес, особливо малий та середній, зіткнувшись із блекаутом і не маючи можливості забезпечити стійкий інтернет, був позбавлений можливості брати участь в аукціонах. Прийняття відповідної постанови стимулюватиме пропозиції за найнижчою ціною та збільшуватиме конкуренцію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини