Головна Новини Бізнес економіка Транш для України: коли, на яких умовах МВФ перерахує гроші й чому може відмовити
commentss НОВИНИ Всі новини

Транш для України: коли, на яких умовах МВФ перерахує гроші й чому може відмовити

Експерти розповіли, чому МВФ може відмовити Україні в черговому транші

24 січня 2021, 17:23 comments7509
Поділіться публікацією:

Національний банк України (НБУ) оцінює шанси перегляду програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ) як високі, зараз тривають переговори. Про це заявив глава НБУ Кирило Шевченко. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, чи отримає Україна черговий транш, коли його можуть направити та на яких умовах.

Транш для України: коли, на яких умовах МВФ перерахує гроші й чому може відмовити

МВФ та Україна. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Нової угоди з МВФ немає

Експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай нагадує, що після зміни влади у 2019 році Україна жодного разу не вдалася до допомоги МВФ і в принципі, не підписала з нею нову угоду.

"Тим самим, — зазначає експерт, — був розвіяний міф, що без кредитів, зокрема, від МВФ, економіка і фінансова система України приречена на крах. Але минулого року через пандемію коронавірусу, економіку і бюджет України чекали сильні потрясіння. Ситуацію врятували частково альтернативні кредити та золотовалютні резерви".

Нагадаємо, що у 2018 році МВФ затвердив нову 14-місячну програму stand-by обсягом 3,9 млрд дол. Але по ній Україна отримала лише 1,4 млрд дол. Пізніше ми домовилися з Фондом про нову трирічну програму розширеного фінансування EFF. У травні 2020-го її переорієнтували в 18-місячну програму stand-by. За нею, прийнявши закон про відкриття ринку сх-землі і банківський закон (відомий як "антиколомойський"), ми отримали в червні 2020 року 2,1 мільярда доларів першого траншу від МВФ. Далі все застопорилося, в тому числі через рішення Конституційного суду, що вдарили по антикорупційних органах.

"Новий кредит від МВФ багато в чому залежить від пошуку спільної мови з новою президентською адміністрацією у Вашингтоні, — зазначає Валентин Гайдай. — Оскільки, в минулі роки ми могли переконатися, що МВФ керується скоріше політичними рішеннями у видачі кредитів. Та й Трамп не ладнав з цією фінансовою організацією, чого не скажеш про демократів. Очевидно, адміністрація Байдена знайде спільну мову з МВФ. Отже, українським можновладцям необхідно буде знайти спільну мову з новою американкою владою. Природно, наші західні партнери висунуть ряд умов для нового траншу... Якщо ж не розглядати МВФ як рецепт порятунку економіки та фінансової системи України, то альтернативою можуть бути всі ті ж альтернативні кредити від ЄС, ЄБРР або ж банальне включення "верстата", що загрожує збільшенням інфляції у майбутньому".

Дві проблеми в переговорах з МВФ

Аналітик в Alpari ("Альпарі") Максим Пархоменко підкреслює, що зараз в переговорах з МВФ є дві гострі проблеми: антикорупційна реформа (після скандального рішення КСУ по е-деклараціям і реакції на нього у вигляді доопрацьованого ВР законопроекту) і ціноутворення газу.

"Рішення з першим вимагає більш ретельного опрацювання. Незважаючи на прийнятий законопроект, розблокувати перевірку е-декларацій, чиновникам скасували кримінальну відповідальність. І МВФ побоюється нових сюрпризів, — пояснює Максим Пархоменко. — Замороження цін на газ, розв'язує проблему зі зростанням, але вбиває ринок газу. Зростання цін повинно було спонукати споживачів змінювати своїх постачальників газу. Так, тільки по Києву мінімальна і максимальна ціна відрізняється в 40%. При високій ціні на газ, постачальника можна легко змінити. При цьому влада повинна була роз'яснити про можливості переходу до інших постачальників. Замість цього просто заморозила ціни й переламала ринок".

На думку аналітика, якщо траншу не буде, Мінфіну доведеться позичати гроші на ринку.

"Вікно можливостей у нас є. Це дозволяє обходитися без МВФ. Але вартість таких позик в 7-10 разів вище, ніж у МВФ", — підкреслює Максим Пархоменко.

Аналітику впевнений, що МВФ потрібно переконати, що запуск ринку газу ніхто не відміняв.

"Хоч уряд оголосив про замороження цін на газ до кінця карантину, за фактом, ніхто не знає час його завершення. Ринок газу був важливим рішенням для отримання колишніх траншей. Попередній уряд це зробив — і отримав транш, — нагадує Максим Пархоменко. — Зараз немає чітких вимог від МВФ, які потрібно виконати. При вирішенні ж поточних питань, транш Україна може отримати вже в березні".

Нагадаємо, "Коментарі" вирішили розібратися, чи дійсно зниження тарифів на газ істотно вплине на суму в платіжках, і чи зможе дане рішення уряду вплинути на наступний транш від МВФ для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Юрий

25 січня 2021, 07:49

Условия просты - ворюгу и кидалу Зё снимают вместе с его шоблой и получаете кредит - нет идете лесом.


Новини