Головна Новини Бізнес економіка Транш МВФ для України: грошей нам ніхто не дасть
commentss НОВИНИ Всі новини

Транш МВФ для України: грошей нам ніхто не дасть

Експерти розповіли, які чинники більше за інші впливають на відносини України з міжнародними кредиторами

13 жовтня 2020, 15:00
Поділіться публікацією:

Все більш явним стає той факт, що Україна до кінця року не зможе отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду (МВФ). При цьому, ситуація в Національному банку України (НБУ) і навколо антикорупційних органів, ще більше загострює ситуацію. "Коментарі" разом з експертами розбиралися в тому, що відбувається в нашій країні, а також в тому, які кроки має зробити влада, щоб змінити ситуацію на краще.

Транш МВФ для України: грошей нам ніхто не дасть

Транш МВФ для України: напружені відносини

Політичний і бізнес консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко згоден з тим, що зараз простежується напруженість у відносинах з нашими західними партнерами.

"І це не може не насторожувати, оскільки хай там як, вони допомагають у просуванні реформ, надають політичну та економічну підтримку Україні. Що для нас дуже важливо", — зазначає експерт.

За словами Олександра Мусієнка, позиції центральної влади щодо НБУ стосовно антикорупційних органів не можуть не турбувати. Тим більше в контексті того, що все частіше від деяких євродепутатів стали з'являтися заяви, що українці можуть втратити безвіз через відкат реформ.

Крім цього, підкреслює експерт, якщо подивитися на певні призначення, видно, що колишні члени команди Віктора Януковича або нинішні — Медвечука — виявляються все ближчими до прийняття рішень (за різними позиціями). Що також говорить про певну зміну вектора розвитку країни.

Олександр Мусієнко впевнений: "В інтересах України розвивати співпрацю саме з нашими західними партнерами. Тому що це стосується не просто президента або уряду, а всіх українців. Втрати від підтримки можуть бути серйозними. Владі варто над цим замислитися".

Транш МВФ для України: поштовх до дії

Павло Себастьянович, координатор проекту Гуру (Громадський Уряд України) вважає хорошим стимулом для влади те, що Україна не отримає черговий транш від МВФ.

"Уряд і президент ніяк не реагують на зворотний зв'язок від експертів, економістів і підприємців. Може, фідбек Валютного Фонду струсоне це болото", — пояснює експерт свою позицію.

Він нагадує, що президент і парламент не виконали фактично жодного ключової обіцянки, першим з яких в сьогоднішній ситуації повинна бути податкова реформа, до якої так і не приступали.

"А без конкурентної податкової системи не буде ні припливу інвестицій, ні економічного зростання. А значить, не буде і зростання добробуту людей", — підкреслює Павло Себастьянович.

Транш МВФ для України: все не так уже й погано

На думку політолога Максима Джигуна, в стосунках між Україною з МВФ і західними партнерами все не так уже й погано. Але неприємні тенденції на внутрішній арені простежуються.

"Нещодавній саміт Україна-ЄС пройшов в досить хорошій обстановці, з позитивними меседжами, якими обмінялися сторони. І говорити про те, що ми залишимося без підтримки колективного Заходу, було б перебільшенням, — вважає політолог. — Але слід визнати, що українська влада робить невтішні кроки на внутрішній арені. У тому числі щодо спроб взяти під контроль антикорупційні органи. На це не раз звертали увагу наші західні партнери, попереджаючи, що продовження такої політики може позбавити нас підтримки ".

Тривожить Максима Джигуна і те, що президент Володимир Зеленський поки так і не визначився з вектором розвитку, за яким буде вести Україну.

"Це невизначеність добре видно по його останньому інтерв'ю ВВС, — підкреслює експерт. — Володимире Олександровичу, з одного боку, заявив, що ми готові до підписання мирного договору з РФ і поверненню наших територій мирним шляхом (на що в РФ вже відповіли, що про Крим не може бути й мови). З іншого боку, це свідчить про наше бажання вступити в НАТО. Немає чіткої парадигми, щоб українське суспільство зрозуміло, чого хочуть президент і його оточення, чого нам чекати в майбутньому. Таку багатовекторність не люблять ні на Заході, ні на Сході. І рано чи пізно Зеленському доведеться робити однозначний вибір — з ким ми. Який вектор відстоюємо. До якого берега хочемо пристати. Сподіваюся, це буде берег євроінтеграції і євроатлантичної інтеграції ".

Нагадаємо, в НБУ назвали головні проблеми в переговорах з МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини