Головна Новини Бізнес економіка Три країни, які найбільше майнять біткоїн
commentss НОВИНИ Всі новини

Три країни, які найбільше майнять біткоїн

Група лідерів з видобутку біткоїну втратила одного гравця

14 жовтня 2021, 08:25 comments2720
Поділіться публікацією:

ВВС повідомляє про дослідження Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), яке показує, що в деяких країн витрати на майнінг біткоїну є нульовими, а інших — максимальними.

Три країни, які найбільше майнять біткоїн

Електронна криптовалюта біткоїн - фото з мережі

Згідно з даними за останні чотири місяці більшість видобутку відбувається у США – 35,4%, на другому місці – Казахстан з 18,1%, на третьому – Росія (11%).

До початку літа серед лідерів був Китай: ще у травні його вклад складав 44%, у червні – 34,5%. Однак вже з липня на інфографіці CBECI він потьмянів: 0% витрат електроенергії, так само як у більшості країн Африки. Це падіння пов'язане із забороною, яке було прийняте владою країни саме у той час. 

Рішення уряду Китаю про заборону отримання біткоїну було несподіваним. Його обґрунтовували тим, що процеси з електронною валютою — анонімні і децентралізовані, а також супроводжуються потужними екологічними проблемами. "Безпритульні" китайські компанії радо прийняв Казахстан, який завдяки цьому з квітня подвоїв свій внесок у майнінг. 

Випадання Китаю з трійки лідерів зменшило виробництво біткоїну на 38%. Дослідники зауважують, що після заборони деякі китайські "видобувальні" компанії продовжували працювати – саме цим пояснюють, чому після значного падіння відбулось раптове зростання на 20%.

Усі операції, пов'язані з криптовалютою – отримання, транзакції – супроводжуються потужними витратами електроенергії та зростанням шкідливих викидів в атмосферу. За цим процесом важливо стежити, саме тому CBECI регулярно  отримує дані від компаній та візуалізує їх. 

Наразі виробництво біткоїну споживає 0,45% світової електроенергії. Майнінгові компанії постійно в пошуку дешевших її джерел. У Китаї "видобувачі" періодично переїжджали з провінцій, де енергію отримують з викопного палива, до провінцій з гідроенергетикою. У США вони базуються у штаті Вашингтон, який також має дешеву гідроенергетику. Казахстан, який прийняв у себе китайські ферми, незабаром зустрінеться з екологічними проблемами, так 87% електроенергії в країні отримується з викопного палива. Експерти прогнозують зростання викидів СО2 та технічних відходів – тисячі тон електроніки викидаються, так комп'ютери швидко псуються і потребують оновлення і ремонту.  

Інсайдери ВВС стверджують, що майнінг чинить тиск на електричні мережі міст, де ним займаються. Зростання "видобутку" біткоїн робить ситуацію нестабільною. Вони прогнозують, що країни почнуть законодавчо регулювати цю сферу для захисту економіки.

Видання "Коментарі" повідомляло раніше своїм читачам прийняття нового Закону України стосовно електронної валюти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини