Головна Новини Бізнес економіка У березні уряд проіндексує пенсії: кому збільшать виплату й на скільки
commentss НОВИНИ Всі новини

У березні уряд проіндексує пенсії: кому збільшать виплату й на скільки

Цьогоріч пенсії, попри те, що це не передбачено бюджетом-2023, збільшать, пообіцяли в Кабміні.

20 лютого 2023, 18:05
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України анонсував індексацію пенсій на 20% у березні. Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в Законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Про це повідомляється на офіційному порталі уряду. 

У березні уряд проіндексує пенсії: кому збільшать виплату й на скільки

Фото: pixabay

Згідно з повідомленням, глава Кабміну Денис Шмигаль звернув увагу на те, що законом України про державний бюджет на 2023 рік індексація пенсій не є обов'язковою. Однак уряд все ж вирішив проіндексувати виплати більш ніж десяти мільйонам українців.

Крім того, цьогоріч Кабінет міністрів збереже всі доплати до пенсії за віком. Так, пенсіонери, яким виповнилося більше 80 років, продовжать отримувати щомісячну доплату в розмірі 500 грн, літні люди віком 75-80 років — до 400 грн на місяць, а для пенсіонерів 70-75 років — до 300 грн.

Загалом у межах поточного року держава витрати на пенсійне забезпечення громадян понад 700 млрд грн, сказано в повдомленні. До порівняння: у 2022 році уряд спрямував на соціальні виплати близько 800 млрд грн. З них на пенсії — 575 млрд грн. Тобто, видатки у 2023 році на ці потреби збільшаться, на 12,5% або на на 65 млрд грн, ніж у довоєнному 2021-му. 

Раніше ми запитали у фінансистів, який інструмент у нинішніх умовах найкраще вирішує проблему збереження й примноження заощаджень. Засновник інвестиційної компанії “УНІВЕР” Тарас Козак нагадав класичне правило інвестування: не тримай усі яйця в одному кошику. Мається на увазі, що частину грошей краще зберігати в іноземній валюті, частину — в національній; частину — в банку, частину — в готівці; частину — в нерухомості, частину, за можливості, в закордонних активах. Тобто треба розкладати купку в різні активи. Чим більша купка, тим більша можливість різні активи набрати, наголосив він. Інші рекомендації можна прочитати тут. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини