Головна Новини Бізнес економіка У Мінекономіки розповіли, з чим пов'язане стрімке зростання цін в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

У Мінекономіки розповіли, з чим пов'язане стрімке зростання цін в Україні

Висока інфляція в Україні у 2021 році була викликана зростанням світових цін на продукти харчування та енергоносії

11 лютого 2022, 13:35
Поділіться публікацією:

Динамічна інфляція в Україні минулого року, а отже, і стрімке зростання цін були спричинені нестабільними світовими цінами на продукти харчування та енергоносії. Що стосується прогнозу на 2022 рік, то ціни безпосередньо залежатимуть від вирішення питання щодо вартості газу. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє сайт Мінекономіки.

У Мінекономіки розповіли, з чим пов'язане стрімке зростання цін в Україні

Супермаркет. Фото: УНІАН

В уряді вважають, що у 2021 році Україна фактично виявилася заручником ситуації, коли багато в чому ціноутворення у країні формувалося під впливом зовнішніх факторів. У Мінекономіки звертають увагу на те, що вплив мали високий тренд світових цін на продукти харчування та енергоносії на європейському ринку. Зокрема, стрімке підвищення ціни на газ. Під тиском зовнішнього фактора набрала вага та видаткова складова цін.

Результат виявився прогнозованим, споживча інфляція в Україні передбачувано досягла 10%. Цей показник удвічі перевершив той, який був зафіксований позаминулого року.

У Мінекономіки не беруться робити прогнози щодо ціноутворення у 2022 році. Все залежатиме від того, якою буде ціна на газ та від того, як вдасться вирішити це питання. Тиск пікових зовнішніх цін на природний газ не зник, а навіть на початку 2022 року доповнився стрімким зростанням цін на нафту, і, по-друге, той розрив між цінами виробників та споживчими цінами, який сформувався протягом 2021 року, унеможливить інфляційний "штиль" у 2022 році.

Читайте також раніше на порталі "Коментарі" – інфляція, ціни, зарплати та курс долара : з чим у гаманцях українці зустріли 2022 рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини