Головна Новини Бізнес економіка Україна без траншу МВФ: Гетманцев пояснив, чим це загрожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна без траншу МВФ: Гетманцев пояснив, чим це загрожує

Гетманцев пояснив, хто є найбільшими вигодоотримувачами від траншів МВФ

23 лютого 2021, 14:21
Поділіться публікацією:

Поки що переговори України з МВФ не привели до успіху. Місія МВФ, як правило, завершується Staff Level Agreement. Цей документ є підставою для подальших консультацій і обговорень, а потім – виділення траншу. Про це  розповів в інтерв’ю виданню "Коментарі" голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Слуга Народу" Данило Гетманцев.

Україна без траншу МВФ: Гетманцев пояснив, чим це загрожує

Фото з відкритих джерел

На сьогодні траншу Україна не має. І це, безперечно, каже нардеп, не перемога і не добре для нас. Разом із цим, заявив Гетманцев, консультації тривають.

"Переконаний в тому, що ми наблизимося до отримання чергового траншу. При цьому, домовляючись ми в будь-якому разі не повинні перейти червоні лінії нашого суверенітету та порушити інтереси простих громадян. Нам потрібний транш, хоча не йдеться про те, що без цього траншу в нас буде якась катастрофа, — заявив Гетманцев. — Річ у тому, що нам набагато легше – з отриманим траншем від МВФ – залучити гроші на фінансування нашого державного боргу на кращих, дешевших умовах".

Як розповів нардеп, транш, який ми очікуємо, йде до загального фонду державного бюджету і використовується на фінансування видатків. Раніше транші надходили до золотовалютного резерву Національного банку України. Відповідно, використовувалися на цілі, пов’язані з забезпеченням стабільності національної грошової одиниці – гривні.

"Якщо ми говоримо про сам по собі кредит Міжнародного валютного фонду, то він не є надто великим у структурі нашого боргу. Скажімо, сьогодні всього 14% від суми загального державного боргу – це кредити МВФ різних років", — повідомив Гетманцев.

Також він зазначив, що сам факт надання траншу відкриває можливості для України із залучення більш дешевих грошей і коштів від таких позичальників, як Світовий банк, уряди інших держав та просто кредитори, що придбають ОВДП. Це все взаємопов’язано, резюмував нардеп, тому нам так необхідний транш від МВФ.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський розповів, чого Україна досі не домовилася з МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Василь

23 лютого 2021, 16:43

Тільки пан Гетьманців чомусь нічого не хоче робити щоб в Україні запрацювала економіка, так може такі великі зарплати для чиновників врізати, зробити максимальну еквівалент 1000 євро а не по 100000-180000 грн на місяць, тоді і дира в бюджеті буде менша. Та не треба забувати за податки які необхідно зменшити, якшо хочете гроші з тіні вивести, от тоді можливо і менше міжнародних запозичень треба буде, ну і напевно розіграші як лотереї для облігацій внутрішнього займу.


Новини