Головна Новини Бізнес економіка Україна продовжує експортувати металобрухт прискореними темпами - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна продовжує експортувати металобрухт прискореними темпами - експерт

Цього року експортери українського металобрухту б'ють рекорди

10 листопада 2021, 15:59
Поділіться публікацією:
Ломозаготівельні компанії за 10 місяців 2021 року експортували з України понад 500 тисяч тонн металобрухту, що у 15 разів більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, тим самим, спровокувавши дефіцит цієї сировини на внутрішньому ринку. Про це повідомив економіст Валерій Клочок.

"Цього року експортери українського металобрухту б'ють рекорди. Вже з країни вивезено півмільйона тонн стратегічної сировини. Це у 15 разів більше, ніж за той самий період 2020 р., тобто кожну шосту тонну українського металобрухту вже вивезено з країни", — сказав він.

За його словами, темпи експорту брухту не знижуються. "Ми вже можемо говорити, що експорт становив 48 тис. т. Це навіть більше, ніж у вересні. Кабінету Міністрів України необхідно терміново зупинити безконтрольне вивезення сталевого брухту, без якого не зможуть працювати металургійні заводи", — зазначив експерт.

Клочок повідомив, що зараз у світі спостерігається глобальний дефіцит брухту і всі країни намагаються залишити його у себе. "Євросоюз до кінця року збирається запровадити заборону на експорт металобрухту, Росія підвищує експортне мито. Адже це наші сусіди, відповідно, найбільші імпортери, наприклад Туреччина, прийдуть в Україну і ще більше знекровлять нашу металургію", — наголосив він.

Експерт нагадав, що виплавка сталі без металобрухту неможлива технологічно. "Це означає, що українські металурги залишаються без сировини — для того, щоб на цій сировині працювали металурги в інших країнах", — пояснив експерт.

За його словами, така ситуація є абсолютно неприпустимою і вимагає негайного реагування з боку Кабміну. "Лише тимчасова заборона на експорт брухту чи радикальне підвищення експортного мита може запобігти зупинці української металургії", — резюмував аналітик.
Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що ЄБА просить Кабмін заборонити експорт металобрухту з екологічних міркувань.

Україна продовжує експортувати металобрухт прискореними темпами - експерт

Україна продовжує експортувати металобрухт прискореними темпами (фото з відкритих джерел)



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини