Головна Новини Бізнес економіка Україна та Туреччина підпишуть угоду про ЗВТ: хто більше в плюсі від такого договору
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна та Туреччина підпишуть угоду про ЗВТ: хто більше в плюсі від такого договору

Україна та Туреччина підпишуть угоду про ЗВТ після 12 років переговорів

2 лютого 2022, 20:18
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів на засіданні у середу, 2 лютого, схвалив проект угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Турецькою Республікою. Підписати його мають намір 3 лютого під час візиту до Києва президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. Що означає ця ЗВТ? Які для України є перспективи, а які є ризики? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Україна та Туреччина підпишуть угоду про ЗВТ: хто більше в плюсі від такого договору

Прапори України та Туреччини. Фото: з відкритих джерел

Майже всі товари та послуги, що виготовляються в Україні, можуть потрапляти до Туреччини без мит

Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок наголошує, що історія з підписанням угоди про ЗВТ між Україною та Туреччиною – давня. Відомо, що наші країни почали обговорювати можливість створення ЗВТ з 2007 року та планували завершити роботу щодо підписання угоди про вільну торгівлю ще у 2018 році.

"2012-го під час візиту Порошенка (на той момент міністра економічного розвитку при президентові Януковичу) до Анкари йому було поставлено завдання підготувати таку угоду. Але процес затягнувся. І він був непростим. Кожна зі сторін відстоювала свої позиції, що нормально. А потім створення ЗВТ пригальмувала російсько-українська війна", – пояснює Валерій Клочок.

Він звертає увагу, що Туреччина щодо обсягу торговельних відносин з Україною фактично у лідерах. Ми торгуємо з нею приблизно на 5 млрд. доларів взаємних експортно-імпортних операцій.

"Минулого року Україна навіть була у позитивному балансі – експортувала до Туреччини більше, ніж імпортувала звідти. Зняття певних митних обмежень на переміщення товарів, безумовно, сприяє збільшенню торгівлі. За прогнозами Мінекономіки, обсяг може сягнути 10 млрд доларів. Тобто подвоїтися", – наголошує експерт.

Відповідно до озвученої представниками уряду інформації, для бізнесу ця угода означає 0% мит на 10 337 видів товарів, а це 95% загального українського експорту. Це стосується 510 із 840 позицій українського металу. Зменшені квоти та мита діятимуть ще для 1348 товарних позицій.

"Фактично – майже всі товари та послуги, що виготовляються в Україні, можуть потрапляти до Туреччини без мит, – продовжує Валерій Клочок. – Звичайно, це матиме і певні втрати для держбюджету через втрату митних платежів. За оцінками Мінекономіки – близько 30 млн. доларів щорічно. Але за прогнозами, за рік за рахунок збільшення інвестиційної привабливості України ми можемо вийти на додаткові надходження до держбюджету приблизно до 100 млн доларів. Тому такі угоди, підписані з країнами, з якими ми маємо приблизно нульовий баланс імпортно-експортних операцій, сприяють розвитку економіки".

Єдиний нюанс, за словами експерта, у тому, що ми дуже багато імпортуємо до Туреччини сировини. А саме – металобрухт (Україна збереже за собою право на експортне мито на його вивезення) та зерна.

"Хотілося б, щоб влада робила кроки щодо збільшення переліку товарів із високою додатковою вартістю. Щоби ми експортували готову продукцію, – каже Валерій Клочок. – Сподіватимемося, згодом так і буде".

Така ЗВТ виглядає як завуальована плата за політичну підтримку України з боку президента Туреччини

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зазначає:

"У мене – неоднозначне ставлення до ЗВТ із Туреччиною. Тому з боку України тут домінують політичні чинники, а не фактори економічної доцільності. Треба розуміти, що від будь-якої ЗВТ виграє країна, яка має сильнішу економіку. У цьому випадку – це Туреччина".

На думку експерта, висока ймовірність того, що український ринок заповнять дешевші турецькі овочі та фрукти. Це, упевнений він, завдасть шкоди нашому сільському господарству. Адже навіть зараз турецька продукція дешевша, ніж та, що вирощена в Україні.

"До того ж, існує ймовірність, що за іншими товарними групами турецька продукція буде в більш вигідних умовах, ніж українська, за рахунок цінового чинника. Саме тому я говорю, що тут з боку української влади більше простежується саме політичний чинник, – пояснює Олексій Плотніков. – Така ЗВТ виглядає як завуальована плата, такі економічні преференції за політичну підтримку України з боку президента Туреччини, за "Байрактари", за бажання стати посередником в українсько-російському конфлікті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли про перспективи включення Туреччини до кейсу російсько-українського протистояння.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини